Vad är några Feline Vaccin?

Ett antal vacciner tillgängliga för katter, från rabies vaccin till vaccinationer mot infektioner som Giardia och ringorm. Eftersom katter bly mycket olika liv, scheman vaccination av katt vaccin kan variera kraftigt, och det är en bra idé att kontakta din veterinär om de vacciner som skulle vara bäst för din katt. Din veterinär kommer att överväga kattens ålder och livsstil för att avgöra vilka vacciner skall ges, och när. Som en allmän regel, katter få en serie av vaccinationer som kattungar, och periodiska boosters vuxen, vanligtvis vart tredje år, även om din veterinär kan ha en annan rekommendation. Den felint vacciner som rekommenderas för alla katter är: felint panleukopenivirus, även känd som felint valpsjuka, felint calicivirus /felint herpesvirus typ I, och rabies vaccin. Feline valpsjuka och rabies är båda dödligt för katter, och även innekatter löper risk för felint valpsjuka, som kan vara luftburen. Dessutom är rabies vaccinationer krävs enligt lag i vissa områden.

För katter som vistas utomhus, vaccination mot felint leukemi virus (FeLV) rekommenderas varmt. Utöver dessa grundläggande kattdjur vacciner, kan katter också vaccineras för ringorm, klamydia, felin infektiös peritonit, Feline immunodeficiency virus (FIV), Bordetella och Giardia. Men dessa kattdjur vaccin rekommenderas inte till alla katter, och de bör diskuteras med en veterinär.

Liksom alla vacciner kan felint vacciner kommer med potentiella risker, alltifrån en lätt olustkänsla efter vaccinationen till en allvarlig toxisk reaktion. Katter har också utvecklat ett tillstånd som kallas vaccinrelaterade sarkom, en typ av mjuk vävnad cancer, som svar på vissa vacciner. Studies on feline vacciner har försökt att minska risken för sarkom och en behörig veterinär skall kunna diskutera med dig när man överväger vilka felin vaccin att administrera. Om din katt har inte utvecklats ett sarkom, bör du se till att det rapporteras att en organisation som spårar vaccinrelaterade sarkom, som sådana organisationer är starkt beroende av uppgifter från den allmänna katten befolkningen.

Var medveten om att katter vacciner ofta krävs för katter när de reser. Att flytta till ett främmande land ofta kräver bevis på vaccination, och ibland karantän också, att se till att din katt inte medför skadliga sjukdomar till en ny plats. I vissa regioner, sällskapsdjurspass finns för djur som reser regelbundet, för att jämna gränsövergångarna till bevis för vaccinationer och regelbundna prov hälsa.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.