Vad är livslängden på en kackerlacka?

I genomsnitt kackerlackor lever för ungefär ett år. Dessa insekter är ganska härdig, även om vissa människor tror att de helt enkelt kan svälta ihjäl som ett medel för skadedjursbekämpning, t. ex. om en byggnad kvar tom utan födokälla under lång tid. I själva verket är det tvärtom, eftersom kackerlacka kan gå i ungefär en månad utan att äta någonting. På samma sätt kan spindlar överleva på saker som de flesta inte skulle överväga lämplig mat, även för insekter. Till exempel kan kackerlackorna äta sådant som lim, papper och även skor.

Även kackerlackor kan leva i ungefär en månad utan mat, de kan bara leva i ungefär en vecka utan vatten. I själva verket kan huvudlösa kackerlackor leva i ungefär en vecka. Den enda anledningen till att de dör utan huvud är att de inte kan konsumera vatten med munnen saknas. Intressant kan kackerlackor leva även för en tid om deras hjärtan slutar.

Många har hört att efter ett kärnvapenkrig, skulle kackerlackor vara den enda levande varelser att överleva. Även detta påstående är flitigt finns det inga konkreta vetenskapliga belägg för att bevisa det. Men det finns vetenskapliga bevis för att kackerlackor och liknande insekter är mer tåla strålning än andra livsformer. Exempel kackerlackor har en mycket högre strålning motstånd än vad människor gör. De tål upp till 15 gånger den mängd strålning som en människa kan, men jämfört med andra insekter, är de inte onormalt strålningsresistenta.

Orsaken kackerlackor kan tåla strålning bättre än människor är det faktum att deras celler dela långsammare än människor. I en kackerlacka, äger celldelning ske endast en gång under varje RUGGNING tid. Som mest kommer en kackerlacka molt bara en gång i veckan i sin unga stadium och inte alls som en vuxen. Detta innebär att om strålningsexponering är flyktigt, kackerlackor som inte var RUGGNING under den tiden inte skulle påverkas nämnvärt. Men skulle någon kvardröjande strålning kan skada kackerlacka celler.

Cockroaches börja sin livscykel på ägg kapslar. Exempel en kvinnlig tysk kackerlacka kan transportera omkring 40 ägg. Kapseln tappas precis innan barnet kackerlackor luckan. Det tar ungefär tre till fyra månader för en kackerlacka ägg utvecklas från födseln till nymf till en vuxen.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.