Vad är en norsk fjordhäst?

norsk fjordhäst är en av världens äldsta domesticerade hästraser, fjording hästar har ridit i över 4000 år, och selektivt föds upp i minst 2000 år. Eftersom rasen har varit ren så länge, är väldigt lik Przewalskis häst, det enda kända äkta vild häst hemma i Asien, snarare än andra domesticerade hästar som har interbred för olika önskvärda egenskaper. Norska Fjord hästar var en viktig del av Viking samhället, och förmodligen omfattade en del av grundarna lager för raser såsom islandshästen, liksom inhemska keltiska ponnyer i Storbritannien.

True Norwegian Fjord hästar inte är så vanliga. Export av hästar från Norge kontrolleras noggrant, för att säkerställa att endast lager av högsta kvalitet når omvärlden. Den norska fjordhäst anses vara en viktig del av norsk kultur, och hästen visas på medborgerlig kammar för många regioner i Norge. Som en kulturell ambassadör, hästen används ofta för att leda besökare till Norge, och ridning turism program i Norge nästan alltid haft fjording hästar.

Tekniskt sett den norska fjordhäst bör klassificeras som en ponny, som flesta exemplen på norska Fjord rasen är under 14. 2 händer tall. Men i Norge, är de alltid kallas hästar, och denna namngivning trenden har fortsatt utanför Norge. Hästarna har en tydlig tjock, muskulös bygga vilket gör dem lämpliga för ridning, körning, är förslag till arbetsprogram och dressyr, och några mindre urbenat fjording hästar används också i hoppning. Den distinkta upprättstående manen på norska fjordar är oftast putsade betona muskulösa nacken av hästen tillsammans med djurets olika färg.

Pälsen en norsk fjordhäst är tjock och krämig i färg, med mörka markeringar. Norska Fjord hästar klassificeras som Duns i färgen på grund av sin lätta rockar. En röd Dun har röda markeringar, medan en grå dun har grå markeringar och så vidare genom de olika färgerna som också inkluderar vit Duns, duns brun och gul duns. Den vita Dun pälsen variation har mörka markeringar, medan gul duns, som är extremt sällsynt, har märken som smälter nära samarbete med resten av hästens päls. I alla fall, fjording hästar har en tydlig mörk rygg rand som löper ner på baksidan, tillsammans med mörka kärnor för man och svans och mörka kantas öron. Dessutom norska Fjord typiskt har randiga ben och lätta ludd på hasen, tillsammans med mörk eller randiga hovar.

Den norska Fjord horseis älskad i Norge för mild disposition, trainability och hållbarhet. Hästarna kan stå ut med en rad extrema temperaturer, och tenderar att vara mycket godmodig och lojal. Även om vissa av deras arbete har eliminerats på grund av mekanisering, vissa norska gårdar håller fortfarande fjording hästar runt för fältarbete, ridning och körning.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.