Vad är en Humuhumunukunukuapuaa?

humuhumunukunukuapuaa, eller humuhumu, är känd och älskad i hela Hawaiiöarna. Uttalas "Hoo-moo-Hoo-moo-NOO-Koo-NOO-Koo-AH-poo-ah-ah," detta färgad vackert Hawaiian rev fisk blev känd i sången "My Little Grass Shack i Kealakekua Hawaii" skriven 1933 , av Bill Cogswell, Tommy Harrison och Johnny Noble.

Humuhumunukunukuapuaa är det hawaiianska namn för tryckare. Det officiella namnet är Rhinecanthus rectanglulus . Denna färgglada fiskar bor i de yttre rev av många centrala och södra Stilla havet öar. Den coloring av humuhumunukunukuapuaa är slående, men subtilt. Dess grädde, rosa och tan märkningen är accentuerat med svarta band. Dess tänder är blå från intag av koraller och alger som odlas på korall.

Hawaii legender säger att varje landlevande djur har en motsvarighet i havet. Den humuhumunukunukuapuaa motsvarighet är svin, eftersom den har en nos som är trubbiga. Inom namnet är Nuku som betyder "liten nos. " Reduplikation av Nuku hänvisar till en motpart och pua'a är svin. Under reträtt från rovdjur, ska humuhumunukunukuapuaa göra grymtande ljud för att varna andra för framstående fara.

När du sover eller förevisa framläggande humuhumunukunukuapuaas kommer att kamouflera sin färg till en dämpad, grå version av sin annars färgglada utseende. Denna förändring kan ske på mycket kort tid.

Andra intressanta funktioner är att de har en liten sekund ryggrad, så att dess viktigaste ryggrad att låsa i upprätt läge. Det ger dem möjlighet att kila fast sig i små skrevor. Fisken har också förmågan att blåsa vattenstrålarna genom munnen. Detta är ett utmärkt verktyg för odling grävande organismer begraven under havsbotten. De är vanliga spotta sand ur deras munnar när de sålla igenom för ätbara organismer. På grund av deras allmänna aggressivitet, de är ofta hittas avskilda och isolerade, även från sina egna arten. Den humuhumunukunukuapuaa är Hawaii staten fisk. Statens lag, som utsett fisken denna status upphörde att gälla 1990. Det tog flera år innan någon märkte den tillsyn och 2006, en proposition lades fram och antogs att permanent återställa humuhumunukunukuapuaa som Hawaii staten fisk. Del kontroverser uppstod, som vissa trodde äran ska gå till en lokal fisk i stället för en som var vanligt i andra Stilla öregioner. Så småningom alla överens med det beslut som grundar sig på bedömningen att humuhumunukunukuapuaa inte uppätna av någon.

Populariteten för den lilla fisken har inspirerat låtar, TV-avsnitt (Star Trek: The Next Generation), animerade filmer (Snurre Sprätt), serier (Sherman's Lagoon), filmer och en cykel bär sitt namn.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.