Vad är en Crown-of-Thorns Starfish?

Kronan-of-taggar sjöstjärna är en stor sjöstjärnor hemma i tropiska och subtropiska vatten, där man föredrar att leva på och runt korallrev. Dessa sjöstjärnor har en anmärkningsvärd utseende, tack vare sin mångfald av taggar, och de har kraftigt ökat sedan 1970-talet. De hoppar i kronan-of-taggar sjöstjärna befolkning beror på flera faktorer, inklusive en minskning med naturliga predatorer och en ökning av näringsrikt avrinning nära kusterna. Detta sjöstjärna formellt kallad Acanthaster planci , och det är det största sjöstjärna i världen. En crown-of-taggar sjöstjärnor kan växa sig vara storleken på ett bildäck, med 12-19 armar som strålar ut från dess centrum, och sjöstjärnor ibland går samman för att bli särskilt krävande. Den distinkta ryggar bifogas crown-of-taggar innehåller sjöstjärna ett nervgift som kan orsaka domningar, svullnad och infektion om taggarna är inte helt bort, vilket gör sjöstjärnor mycket irriterande för dykare.

Men spines är bara toppen av isberget. Den bästa kosten för crown-of-taggar sjöstjärna är korall, och tack vare den växande befolkningen är dessa sjöstjärna allvarligt skada redan känsliga korallreven runt om i världen. Många biologer är oroade över att spridningen av crown-of-taggar sjöstjärnor kan leda till omfattande och irreparabel skada, och i vissa regioner, har rev nästan helt förstörd av dessa omättliga havsdjur.

Styra crown-av-taggar sjöstjärna befolkningen är mycket svårt. Dessa varelser tenderar att klara sig bra i kväverika avrinning som den som bar ner många floder i den industrialiserade världen. Denna avrinning förser också algblomning, som tenderar att kväva ut andra marina arter, vilket skapar en död zon där crown-of-taggar sjöstjärna kan frodas. Dessutom naturliga predatorer av crown-of-taggar är sjöstjärna på nedgång, tack vare omfattande jakt och skador på livsmiljön. I vissa regioner har dykare tagit problemet i egna händer, löpande uppföljning grupper och försöker kontrollera befolkningen genom att döda utanför sjöstjärna regelbundet. Dessa grupper har också främjat skydd för rovdjur av sjöstjärnor, och de erbjuder utbildning till medlemmar av allmänheten och vetenskapliga organisationer som är intresserade av problemet.

Om du råkar vara dykning i tropikerna och du märker en särskilt stor, taggig sjöstjärna, var försiktig. Du bör undvika kontakt med taggar, och om du råkar trampa på eller röra en krona-of-taggar sjöstjärna, yta omedelbart kontakta läkare.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.