Vad är en BLINKHINNA?

Många djur har tredjedel ögonlocket kallas BLINKHINNA. Denna tydliga ögonlocket kan dras över ögongloben för skydd från skräp, byte, eller den torra luften, på samma sätt som vanliga ögonlock. Reptiler, fåglar, hajar och vissa däggdjur utvecklat detta extra lager av skydd för att hålla ögonen fuktiga och rena bibehållen sikt. Den BLINKHINNA är en del av bindhinnan, en slemhinna. Vanligtvis bor det i ögonvrån när den inte används. Människa "BLINKHINNA ständigt viks in i det hörnet, det är de synliga rosa knoppen. De flesta djur kan kontrollera Haw, annat namn för ögonlocket, genom att dra den diagonalt eller horisontellt över hornhinnan. När djur utvecklats till att leva i havet, var de tvungna att utveckla ett sätt att hålla sina ögonglober fuktig, torr luft och fri från partiklar i dammiga vind. Rovdjur, i synnerhet, inte kan riskera blinkande ögonen upprepande, så att de missar en ilande mus eller hoppar groda. Den BLINKHINNA ger dem full vision och fördelarna med blinkande.

Ugglan, liksom andra fåglar, stänger sina Haw när de flyger med hög hastighet eftersom ytterligare fukt förbättrar deras syn. Vissa typer av hajar kallas carchariniformes, även använda BLINKANDE membran för att inte bli knivhuggen av stryk byte. Amfibiska varelser såsom alligatorer, krokodiler och andra reptiler använder sin tredje ögonlock medan jakt, eller så länge inte under vatten.

Harbor tätningar nytta av deras BLINKHINNA att de bor i och ur vattnet. Aardvarks nära deras BLINKHINNA när de äter termiter för att inte bli biten. För isbjörn, filtrerar membranet faktiskt ultraviolett ljus och reducerar snö blindhet. Den BLINKHINNA andra däggdjur, som katter, hundar och hästar, endast sticker om de är sjuka. En synlig Haw kan vara ett symptom på uttorkning, stelkramp, låg kroppsvikt, eller en böld nära ögat.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.