Vad är Przewalski?

Przewalskis häst, även kallad asiatiska och mongoliska vild häst, är en verkligt vilda arter av häst som aldrig har regelbundet domesticerade. Det är klassificerad som en släkting till den domesticerade hästen, som skiljer sig i betydande genetiska sätt. Det finns cirka 1500 Przewalskis hästar i världen i dag, med bara 250 finns i naturen.

Jämfört med en vanlig häst, en Przewalskis häst är kort och tjock-byggd, med en tung kappa. De flesta når en höjd av högst 4,2 meter (1. 3 m. ) De är bruna eller ljusbruna i färg och några mönster visa att striping på benen. De flesta har ett vitt ansikte eller nos och deras manen är ovanligt stel och upprätt. Den genomsnittliga vikten för en vuxen häst är ungefär 440 till 750 pounds (200 till 340 kg. )

Beteende Przewalskis häst är typiskt för det i de flesta andra vilda eller förvildade hästen populationer. En familj grupp består av en dominerande hingst och sto, flera andra oprioriterade ston och föl. Unga hingstar bor i ungkarl grupper, parning bara när de lyckas komma förbi huvudet hingsten. Den dräktighet av stona är ca 1 år och födda i ett föl är vanligast. De har en specifik hem intervall, även familjen gruppen är det mesta kan överlappa varandra utan att orsaka problem. Przewalskis häst var först officiellt beskrivs i 19th century, general Nikolaj Przjevalskij, en rysk naturforskare som anges för Asien för att följa rykten om hästarnas existens. Många exemplar tillfångatogs och ut i djurparker, men aldrig domesticerade. I det 20th århundradet, befolkning expansion, jakt och förstörelse av livsmiljöer stavade Doom på de vilda djuren. I slutet av 1960-talet ansågs arten utrotad i det vilda de flesta myndigheter.

En av de bästa fall för att hålla djur i fångenskap för avel kan tillskrivas Przewalskis häst. De djur som hade vidtagits för utställningsändamål vid sekelskiftet 20th Century var uppdelade i en avelsgrupp efter nedläggningen av den vilda populationen. Genom stora ansträngningar har befolkningen ökat från 31 fångenskap exemplar till 1500. På flera områden i hela sin tidigare inhemska områden i Mongoliet, har besättningar återinfördes i naturen.

Även djurparker rätta kritiseras på många sätt, framgången med vilda hästen avelsprogram kan inte ignoreras. Utan den ursprungliga fångenskap skulle Przewalskis häst förmodligen inte bara vara utrotad i det vilda, men utdöd permanent. Genom korrekt sätt bevarande metoder och vetenskapligt arbete, kan liknande metoder användas i framtiden för att rädda andra arter i allvarlig fara. Dånet av hästhovar igen på den stora slätterna i Mongoliet är säkert ett tecken på uppriktig framgång.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.