Vad är Earth Liberation Front?

Earth Liberation Front (ELF) är en radikal aktivist grupp som utför handlingar som Ekosabotage i ett försök att sätta stopp för exploateringen av miljön. I USA har ELF klassats som ett allvarligt inhemska terrorhotet av Federal Bureau of Investigation, tack vare sin aggressiva taktik. Anhängare av den grupp anser att det drabbar industrin där det gör ont, tvingar människor att omvärdera sitt förhållande till miljön. Andra dömandet av den Earth Liberation Front, påpekade att organisationen är ofta grupperas med fredliga, icke-våldsamma miljögrupper genom association, vilket försvagar den övergripande orsaken.

År 1992, en grupp av utbrytning Earth First! medlemmar i England grundade Earth Liberation Front, hävdade att det var dags för direkta åtgärder för att användas i miljörörelsen. De modellerade ELF efter Animal Liberation Front (ALF), en aktivist grupp som påstår sig främja djurens rättigheter genom direkt aktion och sabotage. Grundarna framförde Earth Liberation Front som ett alternativ till jorden First! medlemskap för personer som ansåg att organisationen inte gjorde tillräckligt för miljöns räkning.

Liksom ALF, ELF saknar formella ledarskap, och består av ett stort och heterogent grupp med medlemmar över hela världen. Några medlemmar agerar helt självständigt, medan andra band tillsammans i celler för att utföra handlingar samordnade sabotage. Beroende på region kan ELF medlemmar bedriva subtila hemliga operationer, eller showy sabotage som är avsedda att väcka uppmärksamhet. En av de mer spektakulära Earth Liberation Front åtgärder var 1998 brandbomber i en nyligen expanderat skidstuga i Vail, Colorado.

Organisationen har tre vägledande principer. Den första är att medlemmarna måste vara beredda att vållande av allvarlig ekonomisk skada på personer och företag som tjänar på miljön exploatering såsom skogsavverkning, gruvdrift, viltvård och utveckling, bland många andra. Det andra målet för gruppen är att varna allmänheten för allvarliga nya miljöproblem och hot. Slutligen, är medlemmar i ELF förväntas vidta åtgärder utan fara för livet.

Kritiker av organisationen har påpekat att vissa av dess direkta åtgärder faktiskt har skadat miljön, snarare än att hjälpa det. Dessutom började organisationens respekt för livets helgd sjunker snabbt i början av 2000-talet med gruppen huvudsakligen att förklara krig mot utvecklare och urbaniseringen i pressmeddelanden. Vissa Earth Liberation Front medlemmar har uppgett att de inte kommer att tveka att skada människor som utnyttjar miljön, trots att detta står i direkt konflikt med de uppsatta målen i organisationen.

>

I USA har ELF aktivister varit starkt eftersträvas och åtalas, om möjligt. Några radikala miljöaktivister hänvisa till den växande driva radikala aktivister som den "gröna skrämma", vilket tyder på att den amerikanska regeringen försöker skrämma allmänheten med skräckhistorier om miljörörelsen. Med tanke på den decentraliserade karaktär Earth Liberation Front, har polisen haft problem med att försöka sätta stopp för ELF åtgärder, eftersom flera celler stiger snabbt upp när en cell tas ner.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.