Kan katter får galna ko-sjukan?

Galna ko-sjukan eller bovin spongiform encefalopati (BSE) har många människor oroar sig för sin egen hälsa. Några har slutat äta nötkött och får helt i hopp om att inte insjukna. Även den amerikanska regeringen anser rimligen säker på att galna kosjukan är för närvarande inte ett problem med amerikanska köpt nötkött, i vissa andra länder, men detsamma kan inte sägas. Många ägare av sällskapsdjur berörs inte bara för sig själva utan även för sina katter och hundar. Det har visat, att vid ungefär samma tid som människorna började visa sammandragning av BSE, sjukdomen också påverkat några katter. Eftersom BSE kan ta år att uppenbara, kan överföringshastighet faktiskt vara högre än tänkt. Också, eftersom mat för katter ofta innehåller delar av djuret mest sannolikt medför BSE, som inälvor och hjärna, risken för överföring kan vara högre. Den goda nyheten är att forskarna är tillräckligt säker på katter infekterade med BSE kan inte överföra sjukdomen till sina ägare. Dessutom har fall av BSE hos hundar inte noterats. Andra djur som kan vara känsliga för galna ko-sjukan omfatta mink, rådjur, älg, och får. Ändå dessa djur sällan upp som sällskapsdjur.

Medicinska forskare tror att det säkraste sättet att skydda katter från BSE är att bygga en kost som inte innehåller potentiellt smittade ingredienser. Först och främst kan man se till att mat för katter inte innehåller nötkött. Alternativt kan man köpa sällskapsdjur som är gjorda av "humant lönegrad mat. " Detta kommer inte att innehålla ko hjärnor eller slaktbiprodukter. P

Domesticated katt var aldrig menat att leva på nötkött i alla fall. Föreställ herr Morris jakt boskap. Alternativa livsmedel kan innehålla kyckling, fisk, ägg och soja som främsta proteinkällor. Dessa anses lika bra som eller bättre än nötkött i dieter för katter. En del mat för katter innehåller lamm eller ingredienser får. Eftersom tekniskt får kan bli infekterade med BSE, undvikande får ingredienser kan också vara en god idé. Men på denna punkt, har forskarna inte fastställt en orsak och verkan mellan sällskapsdjur och BSE. Äta table scraps snarare än sällskapsdjur kunde lika gärna ha smittat katter. Detta är ett område där mer forskning behövs.

Vissa förespråkar utfodring av katter en helt vegetarisk kost. Medan många stöder detta av personlig övertygelse, är det inte helt naturligt för en allätande varelse som aldrig äter kött. Många veterinärer är emot strikt vegan diet, där alla proteinkällor får härröra från soja eller korn.

Spendera lite mer på kattens mat, eller att endast livsmedel för katter som innehåller kyckling och fisk protein kan bidra till att förebygga en katt från upphandlande BSE. För nu, de flesta medicinska forskare not fortfarande så sällsynt att katter som smittats av sjukdomen och betona minimal risk för människor som orsakas av ett BSE-smittad katt.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.