Kan Valar Live i sötvatten?

Hur länge valar lever i sötvatten har blivit en fråga för vissa diskussioner med flera besök av valar till färskt vatten miljöer. Intresset för denna fråga toppnotering först när Humphrey knölval, tog en omväg till Sacramento River år 1985 under den årliga val migration säsong. Humphrey lyckades flera veckor i bräckt vatten (sötvatten) i Sacramento River innan den slutligen återvänder till San Francisco Bay och sedan till Stilla havet.

Frågan om hur länge valar i sötvatten kan bo var revisited maj 2007 då en mor puckelrygg och hennes kalv in i Sacramento River. I allmänhet del experter säger att det är ovanligt att se valar i sötvatten i mer än ett par veckor. Det finns några arter av delfiner som är specifikt sötvatten däggdjur, men de flesta valar är byggda för miljöer salt vatten. Forskarna är inte riktigt säker på hur länge valar kan leva i sötvatten, eftersom de är saltvatten däggdjur. En fråga är att i sötvatten, de har inte tillgång till sin vanliga mat källor. Ett ytterligare problem för valar i sötvatten är att saltvatten utför vissa fysiska funktioner för valen. Småsår och skrubbsår, till exempel, är lätt läkt i salt vatten. Valar i sötvatten miljöer inte har tillgång till de positiva helande aspekter av salt. Det noterades i maj 2007 Sacramento tillbud som både valar verkade kunna skadas av propellern på en båt. Lyckligtvis föstes de båda valarna i detta fall tillbaka till Stilla havet, ungefär två veckor efter att deras utseende i Sacramento Delta.

Färskvatten miljöer är inte heller självklart att ett val är simning och dykning aktiviteter. De flesta valar simma i vatten som är minst 20 fot (6,1 m) djup, om inte betydligt djupare. Valar i sötvatten floder kan simma i vatten bara några meter djupare än omkrets av sina kroppar. Detta gör dem mer benägna att bli strandad. Den knölval och många andra arter av valar är flyttfåglar djur av vana. Omläggningar från typiska spridningsmönster kan skapa problem för valar i sötvatten. Eftersom de är ovana vid väg de tar, kan valar lätt förvirrad. Instinkt att migrera är medfödd, så intressant eftersom det kan vara att se valar i sötvatten, det är en fråga som berör val lovers.

Om möjligt, regeringar och miljögrupper använda sina resurser för att hjälpa valar tillbaka till sina naturliga miljöer så snabbt som möjligt. Marinbiologer är säker på att biologi valen inte kan överleva på obestämd tid i bräckt vatten, och som på sin höjd några valar i sötvatten kommer att överleva mer än en månad.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.