I djurvärlden, vad är en Joey?

I Australien kan alla unga djur kallas joey, trots att termen ofta används i diskussioner om pungdjur, närmare bestämt kängurur. En baby känguru anses vara ett joey tills den når helt oberoende vuxen ålder, vilket kan ta upp till ett år efter födseln. När används utanför Australien, de flesta människor förstår en joey betyda en ung känguru.

Kangaroos har en intressant reproduktionscykel. Den Joey är faktiskt född i en rudimentär och tvingas att krypa upp sin mor och i hennes påse till sjuksköterska. Den Joey fäster så fast i påsen som försöker ta bort den skulle kunna döda Joey och skador moderns bröstvårtor. Under de kommande åtta till 10 månader, utvecklar Joey i en igenkännbar baby känguru, och efter cirka åtta månader, börjar det att kliva upp ur påsen att undersöka världen, alltid bo nära mamma och fortsätter att sjuksköterska tills den är ett år gamla.

Modern känguru, eller flygblad, kan smittas av musklerna i påsen för att hålla Joey säkert stickas in medan hon är i rörelse, eller släppa musklerna att låta Joey ut. Modern känguru rengör regelbundet påsen, rengöring runt Joey när det är mycket ung och tippa ut för rengöring när den är äldre. En av de mer nyfikna aspekterna av känguru s parning cykel är att honan parar sig igen inom några dagar efter förlossningen, men den resulterande embryot sätts in i ett tillstånd av stasis. Om joey dör, kommer embryot utvecklas till en ny joey: annars kommer embryot kvar i embryonala diapause upp till ett år i väntan på att påsen ska bli tillgänglig.

Kangaroos är kanske den mest kända australiska djur, och det finns över 40 kända arter, från små vallabyerna till jätte röd känguru. Den stora och nyfikna växtätare har upplevt konflikter med människor, eftersom de är destruktivt för både trädgårdar och staket, även om vissa australier Håll känguru som husdjur, vanligtvis få dem så mycket unga Joeys så att de blir tämjbar. Höja en Joey kan vara svårt för oerfarna, som de har behov av särskild kost och måste också hållas varm och trygg. De flesta vilda djur myndigheterna i Australien rekommenderar att en Joey föras till en safaripark centrum för vård om de befinns utan en förälder, och människor intresserade av att hålla dem som husdjur borde få tillstånd, eftersom de är olagligt utan licens.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.