Hur vet jag om min katt har Lipidosis?

Feline lipidosis är ett medicinskt tillstånd som kännetecknas av en ackumulerad mängd fett i kattens lever. Som ett resultat av att bygga upp, är levern inte fungerade ordentligt. När inte behandlas kan sjukdomen vara dödlig.

Feline lipidosis oftast inträffar till följd av dålig kost och fetma. Det kan också uppstå om levern är skadad genom toxiner eller ämnesomsättning. Folksjukdomar som ibland leder felint lipidosis omfatta hjärtsjukdom, diabetes mellitus, cancer, kidney disease, pankreatit, hypertyreoidism, kronisk luftvägsinfektion, och felin urinvägsinfektion. Ändå har hälften av de fall av lipidosis ingen känd orsak.

För katter som är i riskzonen för lipidosis, till exempel de som är feta och framskriden ålder, stress kan utlösa ofta dess utveckling och symptom. Denna stress kan bero på kostförändringar, förändringar i miljön, eller bakteriella infektioner. En katt med lipidosis visar ofta brist på aptit och verkar deprimerad. Om din katt har en minskad aptit på flera dagar eller veckor, är det oftast bäst att rådgöra med din veterinär. Detta är särskilt viktigt om katten har förlorat en betydande vikt. Många kattdjur upplever även en förlust av muskelmassa, gulsot, och ibland kräkningar. Vissa katter utvecklar även ett tillstånd som kallas encefalopati som en följd av lipidosis. I detta fall kan katten verkar slö och djupt deprimerad. att diagnostisera lipidosis, måste en veterinär först utföra en fysisk undersökning för att känna om levern verkar bli större. Att kontrollera förstorad lever, får veterinären utför även röntgen och ultraljud. Veterinären kommer också utföra en kemi panel, som är ett blodprov för att avgöra om katten är SAP, ALAT eller ASAT enzymer är förhöjda. En höjd i något av dessa enzymer kan indikera lipidosis. Att göra en slutlig diagnos av lipidosis, skall veterinären utföra en biopsi.

Om en katt får diagnosen lipidosis finns flera olika metoder för att hantera skick. Ändra kattens kost till att omfatta livsmedel som innehåller mycket protein och kalorier är nödvändigt för att hjälpa katten återfå sin vikt. Katten kan också placeras på medicin för att stimulera sin aptit eller ges elektrolyter för att förhindra uttorkning. Om katten inte äter, får inmatningsröret vara nödvändig. I det här fallet är röret in i kattens mage.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.