Är Kemtvätt dåligt för miljön?

Kemtvätt hjälper dig att hålla din favorit kaschmirtröja i toppskick, men det är inte alltid det bästa valet för miljön. Perkloretylen, även känd som tetrakloretylen, perc, PCE, C2Cl4, Cl2C=CCl2, eller tetrakloreten, är ett lösningsmedel som används av 90% av kemtvätt företag i USA. Perkloretylen är ett mycket effektivt rengöringsmedel, även om det kan resultera i färg blödning eller förlust om den inte används på rätt sätt. Men är perkloretylen också giftigt och orsakar några skadliga biverkningar.

Vissa studier har visat att perkloretylen kan orsaka oregelbunden menstruation, fertilitetsproblem, och spontana aborter bland kvinnor som arbetar i den torra städbranschen. Perkloretylen rester från kemtvätt processer kan också sippra in i dricksvatten, vilket orsakar en rad problem. Exempelvis många forskare tror perkloretylen exponering kan orsaka lever-eller njurskada. Dessutom har perkloretylen fått namnet en "trolig carcinogen" av International Association for Research on Cancer. Som svar på klagomål från kunder om riskerna med perkloretylen har många kemtvätten börjat att undersöka alternativa rengöringsmetoder. Kolväte lösningsmedel såsom Chevron-Phillips EcoSolv eller Exxon D-2000 fungerar i stort som standard torr rengöringsmedel, men utan de skadliga biverkningar. Våt rengöring, ett system som använder vatten och biologiskt nedbrytbar tvål, är en miljövänlig process som fungerar bra för silke, rayon, läder, mocka och ull kläder. Flytande koldioxid som bildas som en biprodukt i vissa industriella processer kan kombineras med silikon för att skapa en effektiv men miljösäker kemtvätt metod.

Tyvärr, eftersom dessa "gröna" Kemtvätt processer är relativt nya, människor som bor utanför storstäderna kan det bli svårt att hitta en känd kemtvätten som inte använder perkloretylen. Men hem kemtvätt kit som använder plastpåsar och specialiserade lakan städning vara lättillgängliga och erbjuda ett bekvämt sätt att fräscha kläder vid borttagning av mindre fläckar. Flera studier har visat att dessa kit är mindre skadlig för miljön än städning ett plagg med perkloretylen. Använda hem torkning byggsatser mellan resor till din lokala kemtvätten är ett billigt sätt att minska miljöpåverkan från kemtvättar.

Även om den process som används för att rengöra dina kläder har en betydande inverkan på miljön finns det andra faktorer som du kanske vill tänka på när man väljer en kemtvätten. Till exempel har många kemtvätten har en policy för lösningsmedel återvinning, plastpåse återvinning och hängare återvinning. Detta kan bidra till att skydda miljön genom att minska mängden avfall som hamnar i lokala deponier. Vissa kemtvätten har även uppgraderat till "tredje generationens" maskiner som är effektivare på att mängden skadliga kemikalier som används under den torra reningsprocessen.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.