Why Do Berg verkar Attract moln?

flesta observatörer har noterat moln som klamrar sig fast berg, speciellt kända toppar som Fuji och Kilimanjaro. Berg upplever också mer svåra väderförhållandena i form av regn, slask och snö på lovart sidor. Berg inte så mycket locka moln som orsakar dem att bilda, i en väl dokumenterad meteorologiska fenomen. Berg är i själva verket en mycket viktig faktor i meteorologi, utan dem skulle jordens klimat vara mycket olika.

Luft strömmar ständigt reser över jordens yta, vanligtvis i mönster som förblir konsekventa. I USA, till exempel den rådande springa väst till öst. Som luften resor, plockar upp vattenmolekylerna i ånga form, som fortfarande ångande i högre tryck vid låga höjder. Men när luften möter bergen, är det tvingas stiga.

Ökningen i höjd och sänka trycket leda till att vattenånga svalna tills den når daggpunkten och kondenseras i luften till vattendroppar. Dessa droppar syns som molnformationer. Luften får fortsätta att nedkylning och kondensering tills den bildar regn eller snö, som kommer att falla på lovart sidan av berget. Som molnet sänkor längs lä av berget, kommer luften varm och vattendroppar som bildar moln kommer att vända tillbaka till ånga. Detta medför ofta molnformationer att se ut som om de är stationära och klamrar sig fast på toppen av berget, eftersom nya droppar kondenseras till vatten som gamla återgå till en dimma som stat. Dessa moln som ständigt reformen leda människor att säga att berg har en pall med moln på deras toppar. Den här typen av moln är känd som en terräng moln, eftersom den orsakas av den påtvingade höjd av en luftström med topografiska företeelser.

Stora berg utgör ofta egna mikroklimat med extrema variationer i väder beroende på om observatören på lovart eller lä och vad höjden är. Fuji, till exempel, är känd för att vara mycket varmt vid basen, medan det fortfarande är kallt nog att snö på toppen. Många människor kan äventyras av detta, eftersom de inte inser det mycket ostadiga väder som inträffar runt bergen. När vandring eller klättring, är det en bra idé att villkoren forskning väder på alla delar av bergen du tänker på äventyr, så att du inte fastnar i kylan.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.