Vilka olika typer av giftiga ormar?

Ormar finns nästan överallt i världen. De flesta människor är inte förtjusta i dem och är speciellt rädd för giftiga ormar. Även oftast inte så stor eller stark som sin constrictor kusiner, giftiga ormar är klart mer dödligt för människor. Giftiga ormar är grovt indelas i fyra familjer: elapids, viperids, Snokar och Hydrophiidae. Inom dessa familjer är klassificerade de farligaste ormarna i världen.

Elapids utgör kanske den dödligaste av giftiga ormar. Dessa ormar klassificeras enligt deras mindre, fast huggtänderna. I denna grupp är kobror, mambas, kraits, taipans och en mängd andra. Den nordamerikanska korallorm är också en elapid, även om några biter har registrerats från denna orm. Elapids har ofta ett neurotoxiskt gift, vilket betyder att det verkar på nervsystemet. Människor dör vanligtvis från förlamning av lungor och hjärta. Elapids, liksom de flesta ormar, vanligtvis sky mänsklig kontakt, men är lokala och bett om ett hörn. Den viperid familjen är förmodligen den mest bekanta en till U. S. invånare, i form av gropen huggormar. En grop huggorm har inbuktningar på huvudet den meningen värme, som biträder den i jakt. USA grop Vipers omfatta copperheads, skallerormar och mockasiner vatten-även känd som cottonmouths. En berömd sydamerikanska grop huggorm är Bushmaster, och fer-de-lance finns allmänt i Centralamerika.

"True" huggormar saknar den "grop" i den nya världen huggormar, men de delar alla de stora, ihåliga, infällbar huggtänderna. Den Russels huggorm, såg klasser huggorm, tempel Viper och död huggorm är alla exempel på den sanna huggorm, som är spektakulärt färgade Gaboon och noshörning huggormar. Vipers av alla slag tenderar att vara trögflytande ormar med triangulärt formade huvuden. Trots att sammansättningen av deras gift kan variera, är det ofta hemotoxic, kardiotoxiska eller cytostatika, vilket betyder att den agerar på blodet, hjärtat eller hud, respectively.

Snokar är den tredje familjen av giftiga ormar. Flesta Snokar är milt giftiga ormar, med sina bakmonterad, slitsad huggtänderna. Sådana ormar som mangrove och ormar vinstocken är sällan farliga för människor, men det finns alltid undantag från regeln, och de undantag i detta fall är den afrikanska kvist orm och Boomslang. Bett från dessa ormar är inte vanligt, men de är en medicinsk nödsituation.

Alla Snokar är giftiga ormar, dock. De flesta är inte, faktiskt. Förare, det hognose ormen och ormar kung är alla Snokar, men ingen av dem är giftiga ormar. En bit från en av dessa ormar kan kräva medicinsk behandling, men eftersom deras tänder kan sticka hål på huden om giftet frigörs eller inte, och en hel del oönskade bakterier bosatta i munnen.

Havsormar är den fjärde familj giftiga ormar, det Hydrophiidae. Trots att de är mycket giftiga, bett är sällsynta. Havsormarna vanligen fogliga varelser, och sällan biter inte missbrukas. Detta är en bra sak, eftersom deras gift är mycket neurotoxiskt.

Antivenin finns för bett från nästan alla giftiga ormar, men behandlingen skiljer sig åt. Kompressionen bandage behandling gynnas av elapid bites. Deras gift är huvudsakligen neurotoxiskt, så en stram komprimering förband är indicerat för att hålla giftet från att nå kroppen innan antivenin kan ges. Viper bett tenderar att bryta ner huden, så en komprimering förband är kontraindicerat för dessa snakebites, men för allvarliga envenomations är kompression ökar i popularitet, enligt teorin att det är bättre att ha vävnad fördelning lokalt än att giftet i resten kroppen. Det bästa behandling av fälten i avsaknad av ett ormbett kitet är att ta bort eventuella smycken eller åtsittande kläder omedelbart och att få offret till ett sjukhus.

giftiga ormar vanligtvis inte bita i försvar. Deras första instinkt är att köra. Också ett förvånansvärt stort antal snakebites är "torr" biter-det vill säga inte injicera ormen inte gift i bettet. Detta tros bero på en orm inte har ett outtömligt förråd av gift, och instinkt säger att en Envenomed bett om försvar är gift bortkastad för en eventuell måltid. Gift är deras jakt vapen, inte en defensiv ett. Dock bör varje tugga av en giftig orm skall behandlas som en medicinsk nödsituation, tills tid och läkare avgöra om bettet var torr.

De flesta bett från giftiga ormar i USA kommer från människor som försöker fånga eller på annat sätt ofreda ormen. Oavsiktlig bett från giftiga ormar kommer oftast från vandrare kliva på ett kamouflerat orm, eller byggnadsarbetare som löper över en på en plats och trampa på den eller röra den på något sätt. Det bästa sättet att undvika ett ormbett av något slag medan utomhus är att göra en bra bit av buller. Stomp runt och bära stövlar för skydd. Ormar kan känna vibrationer och kommer vanligtvis att gömma sig på sina egna när de känner en människas närvaro.

Var medveten om stockar, sprickor och högar av löv som kan dölja en orm, och ytterst försiktig när du närmar dig dessa. Om du ser en orm, frysa. Låt det gå undan ostört. Behandla varje orm som giftig, och dina chanser att bli biten minskat oerhört.

Runt huset, klara ut vedtravarna, skräp pålar och så vidare. Ormar gillar lugn och ostörd plats, så att hålla gården fri från skräp och goda häckningsplatser vanligtvis hålla ormen befolkningen till ett minimum.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.