Vilka är de olika typerna av vulkankratrar?

Det finns flera typer av vulkankratrar: sköld, aska, komposit, och stänk. Alla vulkaner orsakas av sprickor i jordskorpan som tillåter Magma, het gas, och bitar av skräp att växa fram, ibland explosionsartat. Konen av en vulkan är uppbyggd av skräp runt ventilen i jordskorpan, kottar är indelade enligt de ämnen de innehåller och det sätt på vilket de utgör. Olika vulkankratrar också agera annorlunda, så bedömer konen typ av en vulkan är oerhört viktigt, särskilt i befolkade områden. När tänker de flesta på vulkaner, tror att de av aska kottar, även ibland kallat ash kottar, som har en klassisk vulkan form. Dessa koner är gjorda av lösa vulkanisk fragment som tornar upp sig brant kring ventilen eftersom de har matats ut. Cinder kottar är mycket enkla, och de kan bilda extremt snabbt, Paricutín i Mexiko, till exempel, växte från ingenting till 1. 100 fot (336 meter) vulkan under loppet av ett år. Slagg kan variera mycket i storlek, och vanligtvis en aska kon har flera olika typer av vulkaniskt material. En Sköldvulkan formulär när magma rör sig långsamt, att skapa en stor, svagt sluttande vulkanisk kon. Ett välkänt exempel på en Sköldvulkan är Mauna Loa på Hawaii. Lavan som avges av en sköldvulkan har låg viskositet, så det rinner ut snabbt, och dessa vulkaner kan bilda långsamt under en lång tid, med färsk lava inlåning skiktning ovanpå äldre. Vulkankratrar av denna typ har en mycket låg profil, ser snarare ut som en jätte krigares sköld som ligger på marken.

vulkankratrar av sprut typ bildas genom tjocka lava och magma som bryter våldsamt runt en vent, skapa gobs av material som smälter samman som lava svalnar. Sprut kottar kännetecknas av mycket oregelbundna ytor, orsakade av stora delar av lava och annat material. Fans av Lord of the Rings-serien kan känna sprut kottar, som Mount Doom är ett klassiskt exempel.

Composite vulkankratrar orsakas av varvade Magma, rock fragment och aska. De utbrott ofta våldsamt och oförutsägbart, Vesuvius, Mount St Helens, och Mt. Shasta är alla exempel på sammansatta koner. Sammansatta kottar kan också orsaka lahars, lerskred av vulkanisk aska som kan vara ganska förödande.

Slutligen, en bula på magma under jordytan, vilket inte har utvecklat i en vulkan kallas lava kupol. Lava domes form ofta i eller i närheten av vulkaner, men de kan visas i andra områden med hög geologisk aktivitet också. Lava domes kan ses som finnar på jorden, och som finnar, kan de pop, ibland ganska explosivt med en skur av otroligt heta gaser, Magma, aska, och bitar av sten.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.