Vilka är de olika typerna av molnbildningen?

Det finns i huvudsak två typer av moln, skiktade moln och moln konvektiv. Layered moln är moln som visas högt på himlen. Konvektiva moln är den typ som är närmare jorden. Det är viktigt att notera att höjden av ett moln beräknas utifrån avståndet mellan basen på moln och jorden, inte höjden på moln själv. Men är höjd inte det enda sättet att kategorisera moln.

1802 Luke Howard fram ett system för Askesian Society, en diskussionsklubb för vetenskaplig tänkare som etablerades i England i slutet av 1700-talet. Howard, som har kallats "The Godfather of Clouds, skapade" de fyra stora moln kategorier som vi fortfarande bedöma molnformationer idag. De fyra vanligaste typerna av molnbildningen, enligt Luke Howard system, är cumulus, stratus, Nimbus och Cirrus.

Namnet Cumulus kommer från latin och betyder "hög" eller "heap". En Cumulus molnbildningen präglas av vertikal utveckling av moln liksom klart definierade kanter. Det är denna typ av moln som ser ut som uppsvullna bollar av bomull. Cumulusmoln ofta dyker upp under vackert väder. De kan dock vara föregångare för hårt väder. En Stratus molnbildningen är ett enhetligt lager av moln som har en enhetlig bas. Stratus moln ofta sätta ljus, stadig nederbörd som duggregn. Dessa moln verkar ofta vara platt, formlös och disigt. De låg på marken och ofta grå i färgen.

Nimbus är faktiskt ordet för "moln" på latin. Nimbus moln är nederbörd producerar moln. Nimbus kategorin kombineras ofta med andra kategorier för att ange storm villkor. Nimbo-används som prefix och nimbus används som ett suffix för att skapa sådana kombinationer. En Nimbostratus formation, till exempel med prefixet är en stratus moln som är utfällning. En Cumulonimbus moln, till exempel med suffixet, är en fällning cumulus moln.

cirrusmoln är moln som ligger högst i skyn. En cirrusmoln bildas kommer att visas i kallaste regionen i troposfären. De visas från marken göras för långa, tunna trådar. De beskrivs ibland som stripig.

Detta är de fyra grundläggande molnbildningen familjer. Eftersom jordens himmel är en mycket intressant plats, molnen håller sällan bara en klassificering. I själva verket är det ganska vanligt att moln skall klassificeras under mer än ett av dessa stora moln familjer som i de exempel som ges av Nimbostratus och cumulonimbus.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.