Vilka är de olika typer av moln på himlen?

Moln består av små vattendroppar eller små iskristaller. Vattenånga stiger upp i luften, kylning och kondenseras till små droppar av vatten, eller om luften är tillräckligt kallt, iskristaller. När tillräckligt vattenånga kondenserar till miljarder av iskristaller eller vattendroppar, ett moln former. Beroende på hur moln former, blir det ett av flera olika typer av moln. De tre vanligaste typerna av moln som finns i himlen är Cumulus, Stratus och Cirrus. De har vardera många derivat.

Cumulus molnen är vita och fluffiga, som bomull bollar i luften. Dessa moln bildas när varm, stiger fuktig luft snabbt från marken och kyls av snabbt. De kan ligga i kluster, och ofta ses över havet med jämna mellanrum. En Cumulus kan bryta upp i cirka tio minuter. När de vänder mörkt grå, de kallas cumulonimbus moln, som kan ge regn, hagel eller blixtnedslag. Om molnet har suffixet nimbus i namnet betyder det nederbörd.

Stratus molnen är platta skivor av moln som får stanna i ungefär tid. De orsakar mulet väder eller regn. Nimbostratus moln bildas när luft stiger mycket sakta över ett stort område, och lovar lång stadigt regn. De liknar tung grå filtar utsträckta i himlen.

Cirrus moln form väldigt högt på himlen, och består helt av iskristaller. Dessa moln är stripig och ljus, och ser lite som fjädrar i himlen. Om tillräckligt cirrusmoln är i himlen som de tycks springa in i varandra, de kallas Cirrostratus moln, som ser ut som en vit slöja på himlen.

Fog liknar moln i att de båda är gjorda av små droppar med vatten. Moln form mycket högre på himlen än dimma, som ligger på marknivå. Dimma bildas på lugn, kalla nätter, eftersom marken är kall. Den vattenånga i luften kondenserar till droppar vatten nära marken, fyllde luften med dessa droppar, och skapa dimma. Dessa droppar vatten är så liten att det tar 7 biljoner av dem att göra en matsked vatten.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.