Varför människor Mount hästar från vänstern?

Människor över hela världen lära sig att montera hästar till vänster eller "nära" sida när de lär sig att rida hästar, och många av dem slutar aldrig att undra över varför detta är. För dem av oss som är nyfikna på metoder som inte tycks ha en rationell grund på ytan, är svaret på varför människor montera hästar från vänster lyckligtvis väldigt lätt att hitta. Det finns två anledningar till att människor montera hästar från vänster: tradition och utbildning.

Traditionellt många som red hästar också som vapen och verktyg, eftersom hästar användes som arbetande djur. Svärd tenderade att bäras på vänster sida, liksom andra vapen, så att folk monterat sina hästar från vänster för att säkerställa att deras svärd inte bang in hästen medan de montage. Detta var särskilt kritisk dagarna före stigbyglarna, när ryttaren var tvungen att i stort sett valv i sadeln. Om människor monterad på start sidan, skulle deras svärd dragit över ryggen på hästen medan den vänstra ben var som svängde på plats, störa hästen och eventuellt kan orsaka att bult. Eftersom folk monterad från den närmaste sidan fick de också en vana att styra allt för nära sida hantering. Sadlar spänne normalt till vänster, liksom betsel och andra delar av tackel, till exempel, och hästar har utbildats för att monteras och hanteras från vänster. Trots att man inte längre bära svärd att rida, har traditionen att montera från vänster utstå eftersom det helt enkelt vad folk är vana vid, och eftersom tack och utbildning är inriktad på nära sidmontering. Detta leder oss den andra frågan, som har att göra med hur hästar tränas. Hästar inte automatiskt acceptera ryttare. De måste lära sig att bära tack och ta itu med åkare, och i processen, de okänsliggjorda för människor och visat att ingenting hemskt händer när en erfaren ryttare är ombord. Eftersom hästar var ursprungligen bytesdjur, de tenderar att bli väldigt nervös, och en stor del av utbildningen är att lära sig att stå stilla när någon närmar från vänster och monterar, ofta osedd av hästen. Eftersom folk montera hästar till vänster under utbildningen och lära dem att acceptera nära sidan hantering, kan de vara blyg för att stänga sidan hantering, eftersom de inte är vana vid det. Som ett resultat, tenderar folk att montera hästar på en snar sidan eftersom det är vad djuren är vana vid.

Vissa tränare och ryttare rekommenderar undervisning en häst att acceptera både nära och stänga sidan hantering, och att montera från båda sidor. Detta gör ryttare och hästar mer flexibel, och några ryttare tror att det balanserar ryttare och häst genom att kräva att vänja sig vid montering båda hållen. Berömda militära ledare också historiskt rekommenderade undervisning hästar att acceptera off side hantering, så att cyklister kunde hoppa in en häst från höger i stridens hetta.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.