Varför är det hålet i ozonskiktet över Antarktis?

Ozon är en naturlig spårgas i jordens atmosfär. I den lägre atmosfären hjälper ozon fälla värme för att hålla jorden varm. I den övre atmosfären, spelar det en ännu viktigare roll genom att filtrera bort skadligt ultraviolett (UV) strålning från solen. Överexponering för UV-strålar förstör hudceller, orsakar cancer och grå starr, och kan leda till makuladegeneration. Utan ett skyddande ozonlager, skulle det inte finnas liv på jorden som vi känner det. Av denna anledning, forskare och miljövänner i hela världen berördes mycket att upptäcka ett stort hål i ozonskiktet över Antarktis. Man-made klorfluorkarbid (CFC) föreningar, klor och brom tillskrivs med att skapa hålet i ozonskiktet. CFC, som används i aerosol produkter, luftkonditioneringsanläggningar och Frysaggregat, förbjöds i 108 länder på 1980-talet, men de fortsätter att släppas ut i atmosfären från äldre produkter som fortfarande används. Dessutom experter uppskattar att ungefär hälften av brom i atmosfären från mänsklig användning, tillsammans med nästan alla klor.

CFC stiga i atmosfären och genom exponering för andra föreningar, extrem kyla och solljus, konvertera till kloratomer. Kloratomer förändring ozonmolekylerna till syre. Problemet här är att syre, medan bra att andas i den lägre atmosfären, inte strålar UV-filter. CFC effektivt "öppna ett fönster" i vår skyddande atmosfär. Detta fönster eller hålet i ozonskiktet bygger över Antarktis.

Detta avlägsen region kan verka som en udda plats för ett hål i ozonskiktet. Antarktis är obefolkade av någon permanent människor och förblir orörda. Varför är inte hålet över tätbefolkade områden där CFC och andra utsläpp av växthusgaser är kända för att vara hög? Det visar sig att svaret har att göra med jordens rotation och andra klimatologiska faktorer.

Först jordens snurrande rörelse garanterar att alla gaser eller utsläpp till luften, om de är naturliga eller av människan orsakade, sprids mer eller mindre jämnt över hela troposfären, eller lägre atmosfären, under en period av cirka ett år. Enligt Environmental Protection Agency (EPA), tar det sedan allt från två till fem år för dessa gaser att spridas till och inom stratosfären, eller övre atmosfären. Härifrån kommer klimatet i spel i den föränderliga kemi CFC och deras roll i skapandet av hålet i ozonskiktet.

På vintern hindrar jordens axel lutar solljus från lyser på Sydpolen. Detta orsakar temperaturer i atmosfären över Antarktis för att sjunka så lågt som -108 ° Fahrenheit (-78 ° Celsius). Sval luft stiger från Sydpolen skapar en "vinter virvel" cirkulera vindar i mitten breddgrader över Antarktis, som agerar som en stor bubbelpool. Detta effektivt skär ned över Antarktis från att blanda sig med planetens större atmosfärisk pool. När temperaturen fortsätter att sjunka i Sunless vintern, Polar Stratospheric Clouds (PSC) , eller moln salpetersyra iskristaller, börjar bildas över Antarktis. CFC-föreningar ansamlas på dessa iskristaller, kombinera med salpetersyra föreningar att konvertera CFC till mer aktiva former av klor. Dessa föreningar upp under den långa vintern. När våren kommer och slår solljus molnen spricker UV-strålning Motherlode av klor molekyler till mycket aktiv kloratomer. Varje enskild kloratom kan förstöra en stor mängd ozon molekyler, konvertera dem till syre. Resultatet är en skenande process som äter upp de skyddande gaser, vilket skapar ett stort hål i ozonskiktet. Varje år, forskare övervaka hålet som det säsongsmässigt expanderar och kontrakt. Under 2005 mätte hålet i ozonskiktet en häpnadsväckande 10 miljoner kvadrat miles (25. 899. 881 kvadratkilometer), eller ungefär tre gånger större i USA. Endast år 2003 fick denna tvivelaktiga rekord, med ett hål som mätte 11-miljoner miles. När årstiderna växlar och avtar Vortex, upphör den övre delen skall isoleras, temperaturen stiger och hålet i ozonskiktet krymper. Men forskarna tror nu att hålet inte helt kan reparera sig själv fram till år 2065. Den mindre skadade ozon över Nordpolen förväntas läka med ca 2040.

Även om det kan vara uppmuntrande att vi har en prediktiv skala för återvinning av hålet i ozonskiktet, det är en annan fråga. Nedbrytning av ozonskiktet sker i en takt på ett par procent per år, mest märkbart i mitten breddgraderna på planeten. Medan forskare kämpar för att förstå detta fenomen, människor riskerar att drabbas av ökade fall av cancer på grund av ökad UV-exponering, både genom en tunnare skyddande atmosfären filt och på grund av hålet i ozonskiktet. Dessa komplexa villkor är också nära förbunden med den globala uppvärmningen.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.