Varför är dålig munhygien Farligt för husdjur?

dålig munhygien hos sällskapsdjur är förenat med en rad hälsorisker. Den största risken är att husdjur kommer att utveckla parodontit. Ohälsosamma tandkött kan, precis som de utsatts med tandlossning, resultera i lös eller ont i tänderna och svårigheter att äta. Parodontit kan även påverka de stora organen i kroppen.

Dålig munhygien hos sällskapsdjur är allvarligare än de flesta djurägare inse. Ungefär 70-80 procent av katter och hundar utveckla tandlossning när de är tre år gamla. Det är en betydande siffra, speciellt eftersom dålig munhygien är också kopplat till kortare livslängd. Den första etappen av dålig munhygien hos sällskapsdjur är typiskt, ansamling av plack nära tandköttet. Annars känd som gingivit, kan detta villkor behandlas, men djur kommer sannolikt att kräva rengöring av tänder, med anestesi, för att skrapa bort plack. Tecken på tandköttsinflammation kan vara uppenbart genom en granskning av djurets mun. En röd linje längs foten av tänder, i stället för den ljusa rosa färg som innebär en frisk mun, är en indikator på tandköttsinflammation.

Gingivit är egentligen en bakterieinfektion. När lämnas obehandlad bakterierna börjar röra sig under tandköttet linje, smittar tänderna på sina rötter. Detta är tandlossning, och det har många symtom. Dessa inkluderar dålig andedräkt, överdriven dregling, gula eller bruna tandsten insättningar på tänderna, rött tandkött och lösa eller saknade tänder.

parodontala sjukdomen inte botas, men den kan behandlas. Behandlingen innebär i allmänhet extraktioner av svårt infekterade tänder, regelbundna möten rengöring och antibiotika för att minska smittan. Utan behandling kan infektionen komma in i blodomloppet där den kan orsaka skador på lever, hjärta och njurar.

dålig munhygien hos sällskapsdjur kan förhindras med ett fåtal steg. Torr mat är alltid bäst för katter och hundar. Våt mat och folk mat hjälper faktiskt plack utvecklas snabbare. Torrfoder, omvänt, bör hjälpa till att hålla ett sällskapsdjur tänder från utvecklingsländer betydande plaque.

dålig munhygien hos sällskapsdjur kan också undvikas eller åtminstone minskas, genom att tandborstning rutin. Detta kan vara en utmaning med ett äldre djur som inte används till det. Tandborstning vanor bör börja tidigt, med lite gasbinda för att torka av tänderna, så PET vänjer aktivitet. När djuret har detta ner, köpa ett sällskapsdjur storlek tandborste och tandkräm sällskapsdjur. Använd inte folk tandkräm eftersom detta kan göra ditt husdjur sjuk. Försök att borsta minst en gång i veckan, även om tre till fem gånger i veckan är perfekt. Om din sällskapsdjur vägrar borsta, vissa produkter som kan läggas till djurets vattnet kan vara effektiva för att minska plack-up. Dessa produkter har ingen lukt och färg, och kan vara en bra väg att gå för sällskapsdjur som bekämpar genom borstning försök. Pet kex kan också vara ett bra sätt att bekämpa dålig munhygien eftersom de också hjälper tänderna boden plack upp.

Om du märker tecken på dålig munhygien i ditt husdjur, vara säker på att besöka veterinären så snart som möjligt. Det är bättre att börja tidigt för att bekämpa problemet, snarare än att låta ditt husdjurs hälsa försämras.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.