Vad betyder det när ett djur sägs vara "Altricial"?

När ett djur altricial, betyder det att den är född i ett hjälplöst tillstånd, beroende av sina föräldrar för stöd och skydd till dess de förfaller. Detta är i opposition till en precocial djur, ett djur som kan förflytta sig runt på egen hand strax efter födseln. Många fågelarter är bekant altricial, som föds nakna, blinda, och helt hjälplös, medan djur som hovdjur tenderar att vara precocial. Altricial djur utvecklas annorlunda från precocial djur, uppvisar helt olika egenskaper senare i livet såväl som i barndomen. Som regel är altricial djur som föds av föräldrar som kanske har svårt att försvara sig i sena stadier av graviditet eller kapsling, vilket gör det nödvändigt för ung för att vara född så snabbt som möjligt. De mödrar kan också vara oförmögna att ge näring som behövs för att de unga medan de utvecklas, när det gäller fåglar, till exempel, kan modern fågeln inte kunna bygga upp tillräckligt med äggula för de unga att utvecklas mer ingående i ägget. När en altricial djuret är fött, är det ofta blind, och det kan sakna fjäderdräkten eller päls förknippas med vuxna av arten. Altricial djur tenderar också att vara hjälplös, oförmögen att röra sig gillar mogna vuxna och beroende av andra för stöd, mat, husrum och kamratskap. Många pungdjur, till exempel, föds nakna och blinda, med baby kängurur är kanske en av de mer framstående exemplen på en altricial djur, eftersom de är födda i en form som gränsar till embryonala. Människor är också altricial, med en extremt lång tid som krävs utveckling innan människan nå mognad.

Föräldrarna måste därför ha ett skyddat område för sina ungar, och föräldrarna kan också ha att aktivt arbeta för att skydda barn , råtta, till exempel, är mycket våldsamma när de blir hotade och sångfåglar kan använda olika knep för att distrahera rovdjur i hopp om att rädda sina ungar. En stor fördel att vara född i altricial stat är att djurets hjärna kommer att fortsätta att utvecklas och växa i många år efter födelsen, så altricial djur för att lära mer och utvecklas vidare expertområden än precocial motsvarigheter.

Det finns olika grader längs skalan när det gäller att vara född altricial. Medan vissa djur visar extrema grader av altricial eller brådmoget drag, de flesta hamnar någonstans i mitten. Till exempel, kycklingar och ankungar kan röra sig inom några timmar efter kläckningen, och de föds med öppna ögon, men de är tydligt beroende av sina föräldrar för värme och skydd.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.