Vad är skillnaden mellan råttor och möss?

råttor och möss har många likheter och skillnader. Det är utmanande att fastställa specifika områden av skillnad och gemensamhet eftersom det finns ett antal typer av både råttor och möss. Vanligen två arterna jämförs genom att utvärdera skillnaderna mellan huset möss ( Mus musculus ) och Norge eller svart råtta ( Rattus norvegicus och Rattus Rattus ) . Dessa kan också kallas husdjur råttor och möss eller tama versioner av varje art.

Möss och råttor inte kan korsa sig om de är närstående. Evolutionsbiologer tror de två arterna dela en förfader, mycket på samma sätt som tigrar och geparder är troligen relaterade. Varje typ av djur utvecklats på olika sätt, genom att välja vissa egenskaper som tycks ha varit till mest hjälp att säkerställa överlevnad.

enbart ur ett visuellt perspektiv, märker du direkt skillnaden mellan Norge eller svarta råttor och möss hus. Råttor är mycket större. Vid mognad, de väger ca 12,35 till 22,93 ounces (350-650 g), och har ungefär 9-11 cm (22. 86-27. 94cm) kroppslängden. De har långa svansar, som är en genomsnittlig längd på 8 inches (20,32 cm). Deras svansar är tjocka och tunga. En mus kan tvärtom vara en tiondel av vikten av en råtta, och väger cirka 1-1,76 uns (30-50 gram). Möss är kortare, ungefär hälften så stor som råttor. De har en genomsnittlig kroppslängd på cirka 3-4 inches (7,62-10,16 cm), och deras svansar kan vara något mer balanserade med sina kroppar, mäter ca 3-4 inches. Mus svansar är mycket tunn, och ibland knappt märkbar jämfört med betydligt bredare och längre råtta svans.

åtminstone i förhållande till råttor och möss i ovan nämnda arter, råttor öron tenderar att vara mindre i proportion till deras huvuden, och de kan förefalla större, med mer trubbig funktioner än deras avlägsna släktingar. Möss har generellt fina drag och har mer pekat ansikten som gör råttor. Ur kromosomala synpunkt skillnader blir ännu mer slående.

Även om det finns samband mellan råttor och möss, deras skilda arter är olika på mikroskopiska nivåer. Råttor har ett högre antal par kromosomer, 22, jämfört med musens 20 par. När hålls samman som husdjur, kan de skapa problem för varandra. Råttor kan döda möss och äter möss, oftast i FÖRVILDAD inställningar och förekomst av råttor i ett hem kan allvarligt störa en mus. De får mindre ras eller panik. Om du vill ha både råttor och möss som sällskapsdjur, bör du överväga att behålla dem i separata rum. Om du funderar på antingen djur som husdjur, råttor brukar vara ett bättre val. De är oftast mer intelligenta och avser bättre människor än vad möss. Det finns undantag, och några underbara mus husdjur finns. I allmänhet är dock råttor visar sig vara bättre och lättare utbildade sällskapsdjur.

Skillnaderna mellan råttor och möss kan förändras beroende på olika arter jämförs. Båda har ganska kort livslängd i det vilda, med ca 70% dör innan de är ett år gammal. I fångenskap kan livslängder vara likartade. Möss kan leva längre, cirka fem år, men många dör två till tre år gamla. Råttor kan leva ungefär tre-fyra år i fångenskap. Den korta livslängd av dessa djur får inte gör dem idealiska husdjur för barn.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.