Vad är skillnaden mellan en reptil och ett Amphibian?

Kräldjur och groddjur har många likheter, och de är i själva verket en avlägsen släkting, men det finns några grundläggande särdrag som tydlig åtskillnad mellan de två. En reptil kan skiljas från en amfibie med hjälp av olika fysiska egenskaper som ledtrådar, samt titta på de stadier av djuret. De flesta människor kan känna igen vanliga exempel på amfibier såsom grodor och vattensalamandrar, tillsammans med typiska reptiler som ormar och krokodiler, även om de inte alltid kan förklara skillnaden mellan de två. När du förstår vad som skiljer en reptil från en amfibie, kan du lätt kan känna igen vilken typ av djur du tittar på, hantering, eller diskutera.

Båda typerna av djur är växelvarma, vilket innebär att deras kroppstemperatur varierar beroende på deras miljö. Reptiler och groddjur finns stor spridning i alla världsdelar utom Antarktis, även om de tenderar att hålla sig till varmare områden. Båda återge genom att lägga ägg, men här är likheterna börjar till slut. Äggen i en reptil har hårda läderartade skal för att skydda unga inuti, och ofta som nedgrävd isolerade, bon. Groddjur låg mjukt ägg utan yttre membran, och äggen är oftast knutna till stammar av vattenväxter. När reptil ägg kläcks, den unge ser ut som små vuxna. Som unga växer upp, kommer de att mogna till fjälliga djur med fullt utvecklade lungor och torrt skinn. Även om vissa kräldjursarter kan simma, tar de inte vatten lika lätt som groddjur gör, och de finns i ett större antal platser som följd. Reptiler också ha mer varierande kroppstyper, från limbless ormar till gigantiska dinosaurier, och de är främst landdjur. När en amfibie luckor, det inledningsvis framträder i form eller ett grodyngel, en vattenlevande larv som andas genom gälarna. Grodyngel kan inte överleva utan vatten, och när de växer och mognar, de blir större, växer lemmar, och förlorar sin svans. Slutändan utvecklar grodyngel lungorna och förvandlas till en fullvuxen amfibie, som kommer att tillbringa en stor del av sitt liv i och kring vattnet. Groddjur saknar fjäll, med fuktig, slät hud och är vanligtvis betraktas som vatten djur.

På grund av deras stora fysiska skillnader, är det oftast mycket lätt att skilja en reptil från en amfibie gång ett djur hanteras. Reptiler känns torr och fjällig, och några kräldjursarter har mycket smidigt skinn medan andra har knobbles och horn som fastnar fingrarna. Amfibieflygplan känner fuktig och ibland ganska klibbig. Om du bara har ett fotografi att titta på, bör vågen av reptil vara tydligt urskiljbar, medan groddjur har skinn som brukar titta lätt fuktig, men beroende på art, kan huden vara matt och utan lyster.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.