Vad är skillnaden mellan en häst och en ponny?

överens i princip skillnaden mellan en häst och en ponny är en av höjd: en häst är en häst minst 14,2 händer (4ft. 10 inches, eller 147cm), och en ponny är en häst under den höjden. Denna skillnad är inte helt korrekt, men det finns undantag där ett djur under 14. 2h fortfarande skulle vara en häst, och omvänt, om ett djur över 14. 2h fortfarande skulle anses vara en ponny.

Ponies brukar också ha ett antal egenskaper vid sidan av sin mindre kroppsstorlek som identifierar dem som ponnyer. Deras ram är i allmänhet ganska lite stockier än den eller en häst, med en specifik conformation typ. De i allmänhet är mycket starkare, pund för pund, än hästar. De tenderar att vara tåligare och mer resistent mot kyla än hästar. De tenderar också att vara mycket intelligent, och som ett resultat kan ofta vara mycket envis.

På grund av sekundär åtskillnader, finns ett antal raser som kanske tenderar att vara mindre än 14. 2h på förfallodagen, men som de flesta människor skulle anse hästar. Caspians och American Miniature Hästar, till exempel, är både allmänhet vara hästar. Kaspiska Horse, dock sällan mer än 12h, även när fullvuxen, och American Miniature Horse inte kan, per definition, vara större än 8h men ändå anses som uppfödare vara en riktig häst.

Ett liknande exempel kan ses i islandshäst, som sällan överstiger 14h när fullvuxen. Många hänvisar till denna ras som den isländska ponny, och vissa DNA-test verkar ansluta rasen med andra ponny raser. De flesta uppfödare, dock överväga om islandshästen att vara en sann häst, och det är en fråga om något påstående bland entusiaster. Trots påstående, isländska hästar uppvisar många av de egenskaper hos ponnyer: de har hardy rockar, är intelligenta, och nästan aldrig når en höjd av 14. 2h. Detta fall visar att ibland den enda verkliga skillnaden mellan en häst och en ponny är ett val av ord, väljs ofta av politiska eller kulturella skäl.

Många hästraser kan också visa exempel som är kortare än 14. 2h, och i vissa fall kan ha några andra drag på ponny, men om rasen i sig inte uppfyller kriterierna, dessa helt enkelt betraktas oegentligheter. Arabians, till exempel, kanske inte ovanligt att nå full mognad i 14h eller 14. 1h, men de är fortfarande som äkta hästar och inte ponnyer, eftersom en ras Arabians har en solid hästar.

Inom både ponny raser och hästraser finns ett stort utbud av höjder och funktioner också, vilket kan komplicera saker och ting något. Hästar kan vara allt från strax under 14 tim, särskilt ridhästar som Morgans eller Arabians, till över 20h i extrema fall. Likaså finns det hästar som är otroligt stark, och hästar som har utvecklats hardy kallt väder funktioner. I allmänhet kommer dock pony funktioner inte ses i stor mängd i något annat än en ponny ras.

Det är viktigt att inse att skillnaden mellan ponny och Hästen är en som bedöms på förfallodagen, och baseras på rasen som helhet. Föl är vanligtvis mindre än 14. 2h, men om de är av häst lager kommer de nästan alltid överskrida denna höjd när de växer upp. Folk förväxlar ofta unga hästar för ponnyer, men ponnyer är starka, tåliga djur, ofta kan bära ryttare eller dra plogar, trots sin lilla växten. De kommer från en helt annan materiel, en som utvecklats på gränser hästen världen, utveckla funktioner för att hjälpa dem att överleva i kalla, hårda klimat.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.