Vad är skillnaden mellan en fjäril och en Butterfly?

nattfjäril och fjäril båda tillhör ordningen Lepidoptera, den näst största klassen av insekter. Är dock mal inte klassats vetenskapligt som en separat grupp än fjäril. Ibland ser man fjärilar klassas som Dagfjärilar Rhopalocera, med hänvisning till clubbing av hornen i änden av sina antenner. Fjärilen kan klassas som Heterocera, vilket innebär hornen i änden av antenner varierar beroende på art.

Även om det finns många distinktioner som kan göras mellan de flesta malar och fjärilar, det finns alltid undantag. Till exempel en fjäril från familjen Castniidae har antenner som slutar med klubbar. Detsamma kan sägas om praktiskt taget alla särskiljande faktorer. Vissa malar och några fjärilar kommer att gå över och trotsa allmän distinktioner.

Men det är ändå värdefullt att förstå vilka utmärkande faktorer och inser att inte alla mal eller fjäril exakt passar profilen. Som nämnts ovan, form av antenner är en särskiljande faktor. Moth antenner uppvisar betydande varians, och ofta verkar fjäderlätt, eller ser ut fina fibrer. Butterfly antenner tenderar att vara rak i utseende med små rundade tips. Både mal arter och fjärilsarter spinna kokonger. Fjärilen kokong kan vara nära marken och är gjord av mal siden. The Butterfly kokong är oftast hårdare och kan hänga från träden. I själva verket är skillnaden mellan de mal och fjärilsarter att fjärilen spinner en kokong, medan Butterfly spinner en puppa, desto oftare används termen för butterfly kokong.

Wing färger uppvisa större variationer i fjärilsarter. Men vissa nattfjärilar har ljusa och fantastiska färger också. Dessa nattfjärilar tenderar att flyga under dagen och kan uppvisa färg mönster av ljusa röda och bruna. En grupp, kallad Tiger nattfjärilar, faktiskt består av 10. 000 olika arter som alla uppvisar en mängd olika färger. Vissa fjärilar kan trotsa reglerna och vara mycket tydlig i färg, liksom KÅLFJÄRIL, som vanligtvis är vit.

Generellt fjäril arter tros vara mest aktiv på natten, som kallas nattliga. Flesta fjärilsarter är dagaktiva, eller aktiva under dagen. Igen undantag finns. Tiger nattfjärilar tenderar att vara dagaktiv, atypiska för nattfjärilar. Man skulle kunna tala om en Tiger Moth från en fjäril genom att undersöka strukturen av kroppen. Moths tenderar att ha lurviga, feta organ. Fjärilar har oftast en lång rak kropp. Moth arter tenderar också att ha vingar består av större skala, vilket gör att vingarna verkar tjockare och körsnär.

Många nattfjäril arter vila med sina vingar öppnas. Fjärilar kan vila sina vingar öppna för en kort tidsperiod, men längre viloperioder vanligtvis innebär stänga vingarna. Detta gör perfekt kamouflage för fjärilar eftersom de kan likna ett löv eller blomma kronblad i stängt läge vingarna.

Det finns inga fjärilsarter som betraktas som skadedjur, men det finns många mal arter som är utmanande att leva med. Vissa moth arter kan förbruka naturliga fibrer som ull och bomull. Andra kan få i olika kärnor och vrak mat. De kan vara ihärdiga och ovälkomna houseguests. De flesta av de stora natten nattfjärilarna ser man, däremot, är helt ofarliga, och bör inte förväxlas med säd eller fiber äter nattfjärilar, som i allmänhet är ungefär samma storlek som ett vanligt fluga.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.