Vad är skillnaden mellan en ekorre och en jordekorre?

Till casual observatören en ekorre kan tyckas omöjlig att skilja från en jordekorre, men det finns faktiskt flera olika sätt att tala om två från varandra. En jordekorre och en ekorre skiljer kostvanor, utseende och andra fysiska egenskaper, även om båda arterna är en del av gnagare familjen. Chipmunks och ekorrar delar många drag med gnagare. Dessa djur har alla fyra skarpa framtänder och platta tillbaka tänderna används för slipning av hårda livsmedel som nötter. Ekorrar Chipmunks och andra gnagare också normalt har fyra tår på varje främre foten och fem på varje bakre foten. Båda djuren är mycket snabb. Det finns många olika typer av både ekorrar och ekorrar.

Chipmunks och ekorrar skiljer sig fysiskt på flera sätt. En jordekorre kan identifieras genom de fem mörka ränder som löper från huvudet till svansen, som ofta upprätt. En ekorre, däremot, har tretton ränder totalt som också är mörkbrun och köra den långa kroppen. En ekorre dock inte, har ränder på framsidan. En jordekorre är också oftast mindre än en ekorre. Ekorrar kan väga mellan fyra och åtta gram, medan chipmunks ofta väger hälften. Chipmunks springa snabbt, med svansen rakt upp i luften. En ekorre körs med sin svans på en horisontell vinkel. En jordekorre också har påsar inuti sina kinder, som den använder för lagring av livsmedel, exempelvis frön, nötter och frukt medan födosök. Tree ekorrar har inte dessa påsar, även om vissa Ground ekorrar gör. Både djur övervintra, men samtidigt en ekorre vanligtvis äter mer innan vintern för att öka sin kroppsmassa nog för att hålla det under den långa månader, äter en jordekorre livsmedel förvaras i påsar samt i och runt sin håla under den tiden.

Chipmunks och ekorrar föredrar också olika livsmiljöer. En jordekorre kan oftast hittas i skogsområden, där man kan hitta träd och buskar som ger frukt, nötter och frön. Ground ekorrar, dock vilja bo i gräsbevuxna områden, som varför de ofta i parker och golfbanor. Chipmunks och ekorrar också gräva annorlunda. En ekorre's håla kan identifieras genom högen av smuts vid entrén, medan en jordekorre's håla är fri från all smuts och är vanligtvis belägen vid foten av ett träd eller en buske.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.