Vad är skillnaden mellan Molnigt och hagel?

Molnigt och hagel har olika egenskaper, men de kan se likadana ut. De kräver olika omständigheter, väderförhållanden och årstider för att kunna produceras. En annan kategori som bör jämföras med snöblandat regn och hagel är underkylt regn, vilket i sin tur har sina speciella förutsättningar och egenskaper. Alla tre involvera nederbörd i molnen, men varje kräver precis rätt kombination av omständigheter som inträffar. En skillnad mellan snöblandat regn och hagel är den tid på året där varje inträffar. Normalt är hagel oftast en sommar händelse, medan slask sker oftast på vintern. Du är mycket mer sannolikt att se hagel i varmt och tryckande väder där ett plötsligt åskväder inträffar. Faktum är att du behöver cumulusmoln som thunderheads för att producera hagel.

Hail börjar som regndroppar på botten av moln, "botten": de delar av molnen som ligger närmast jordytan. Insatser updrafts sänder regndroppar mot toppen av thunderheads, där temperaturen är sval nog att orsaka regndropparna frysa. Den nu fryst regndroppar börjar falla, men updrafts orsakar hagel att svänga upp till kallare toppen av molnen flera gånger. Varje gång detta sker, ackumuleras hagel mer vatten från de lägre molnen, som sedan frusit skapa lager. Om det händer tillräckligt ofta, kan du se stora delar av hagel falla till jorden. Mer typiskt det går igenom ett par gånger och ser ut som ärtstora bitar när den träffar marken.

Molnigt och hagel kan se likadana ut, men bildandet av snöblandat regn är helt annorlunda, och förklarar varför snöslask är mer ofta en vinter fenomen. Moln som kan ge snöblandat regn är varmare än luften nedan, och inte har betydande updrafts. Faktum är att när snöblandat regn faller från moln är fortfarande regn.

Temperaturen på luften, som regn faller från molnen är kallt nog att frysa det på vägen ner. Därför snöslask inte fryser i övre Cumulus, utan fryser i luften. Molnigt kommer inte att vara stora eftersom det ackumuleras inte extra lager av fruset vatten. Stället, när det faller den ser ganska små, som små glittrande diamanter. Den smälter vanligen snabbt, eftersom luften på marken är varmare än luften några meter upp.

Ett fenomen skilt från snöblandat regn och hagel är underkylt regn. Detta är också normalt en vinter händelse, men det kräver frystemperaturer på marken istället för i luften där hagel fryser. Underkylt regn tenderar att vara regn tills den slår i marken, där den omedelbart hårdnar och skapar en istäcket på marken. Av de tre typerna är underkylt regn ofta farligare för bilister än är snöblandat regn och hagel. Grund av låg jordvärme, kan isen lager på marken kvar i flera timmar till flera dagar, skapa hala vägar och mycket osäkra körförhållanden.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.