Vad är det mest humana vägen till eutanasi en fisk?

Det kommer en tid i varje akvarist liv när en fisk som inte längre kan återhämta sig från sjukdom eller skada måste dödshjälp. Detta är ingen lätt uppgift, men det kan ske humant och fredligt utan stress att fiska eller akvaristik. Den bästa metoden är en process i två steg. Först bedöva fisken med nejlika olja så att den sover och inte kan känna smärta och sedan införa en klar sprit som vodka för att säkerställa att fisken inte kommer att vakna.

Denna metod är ofta misstolkat som kryddnejlika blanda olja och vodka tillsammans. Det är felaktig . Kryddnejlika olja måste införas först, så att fisken att somna innan införandet vodka. Vodka kommer att vara stressande för en fisk som inte är sövd.

nejlika olja eller eugenol, finns på de flesta droger butiker och säljs som tandvärk avhjälpa. Det har länge använts som en fisk bedövningsmedel för operationer och märkning förfaranden. Kryddnejlika olja kommer att sätta en fisk för att sova och se till att det känns ingen smärta. Fisken kan vakna upp ur denna sömn om bort från kryddnejlika badet, dock. Du kan använda en burk barnmat eller piller flaska. Sätt 1 droppe kryddnejlika olja i burken eller flaskan, mössa, och skaka kraftigt. Det kryddnejlika olja bör emulgera, vrida vattnet mjölkvit.

försiktigt häll 1 /4 av detta emulgerade blandning i fiskens behållaren. Fisken börjar lista som det börjar somna. Låt fisken vara i ca 10 minuter.

Fisken skall vila på botten av tanken när man har somnat. Det ser död, men om du tittar noga, kommer dess gälar att andas en gång varannan sekund. Om det efter 10 minuter är fisken fortfarande stiger från botten och simma oregelbundet, hämta burken eller flaskan av emulgerade kryddnejlika olja, nytt skaka och lägga till samma dos till fiskens behållaren. Vänta igen.

3. När fisken sover på botten, lägg 20-25% vitt sprit . Till exempel, om fisken är på 8 oz (240 ml) vatten, tillsätt 2 oz (60 ml) av vodka. Låt fisken vistas där i minst 20 minuter.

4. Kolla fisken noga efter 20 minuter för varje gill rörelse. Om det inte finns någon Gill rörelse under en 60 sekunder, har fisken gått ut .

för stor fisk: Placera fisken i en hink eller plast balja med tank vatten. Återigen, hur mäta mycket tank vatten används. Dosen för blandningen i burken kommer att vara 10 droppar kryddnejlika olja per gallon (3,78 liter). Till exempel, om fisken är placerad i 3 gallons (11 liter) av tank vatten, fyll burken med tank vatten och tillsätt 10 x 3=30 droppar kryddnejlika olja.

Skaka burken kraftigt långsamt lägga hela blandningen till hink eller balja som innehåller fisk. Blanda försiktigt det i. När fisken sover, följ föregående instruktionerna för att lägga 20-25% vodka.

att eliminera vodka från förfarandet och överdosering med nejlika olja ensam: Sätt fisken att sova första som ovan nämnts, vänta 10 minuter för fisken att bosätta sig på botten. En dödlig överdos av kryddnejlika olja 50 droppar per gallon (3,78 liter), eller 5x starkare än den initiala dosen som anesthetizes fisken. I samma exempel, om fisken är i 3 gallons (11 liter) av tank vatten, burken är livsfarlig blandning som kommer att omfatta 50 x 3=150 droppar kryddnejlika olja. Administrera det på samma sätt, genom att först skaka burken innan du lägger blandningen till fiskens behållaren. När du har lagt hela blandningen till fiskens behållaren, vänta några timmar. Slutligen, se till att det finns absolut ingen Gill rörelse genom att titta på gälarna noggrant under minst 60 raka sekunder. Om du ser något Gill rörelse, lägga till fler emulgerade kryddnejlika olja.

Använda kryddnejlika olja ensamt rekommenderas inte, för även om en fisk ser död man kan öva när det har tagits bort från badet. Kryddnejlika olja är en ansedd bedövningsmedel just eftersom det är svårt att överdosera en fisk med det. Därför vara särskilt aktsam när du använder kryddnejlika olja enbart att fisken verkligen är död. Det är mycket säkrare att använda vodka som det sista steget.

oacceptabla metoder för dödshjälp inkluderar frysning, kokning, hackning, avlägsna fisken ur vattnet, med en Seltzer tablett , eller spola i toaletten. Dessa metoder är långsamma, plågsamma, stressande, eller våldsamma. Kryddnejlika olja följt av vodka är både billigt och humant. Fisken går att sova som vi kanske inför en operation, och helt enkelt inte vakna. Förhoppningsvis kommer du sällan att utföra denna uppgift, men när du gör, det är åtminstone skönt att veta din fisk inte behöva lida.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.