Vad är den vita Näsa syndrom i Bats?

White näsa syndromet är namnet på en allvarlig sjukdom och en svamp som verkar påverka och dödar många typer av fladdermöss i nordöstra delen av USA. Namnet vita näsan syndrom hänvisar till ringar i vitt finns kring framför näsan på många döda fladdermöss, men i de fall där svampen finns på fladdermöss, det har testats och visat sig vara av olika ursprung. De flesta inblandade svampar är på fladdermöss "organ, och inte funnit internt.

Antalet bat dödsfall på grund av mystiska vita näsan syndrom är astronomiska, och hotar att lägga till flera olika typer av fladdermöss till de hotade arterna listan . Framför allt är det Indiana bat, som redan gjort denna lista, betraktas som är extra utsatta, men även andra arter, särskilt Little Brown Bat, har lidit större befolkningsminskning. Vit näsa syndrom tycks sprida sig från en fladdermusart till en annan, särskilt när olika arter av fladdermöss vinter tillsammans i en grotta i vad som kallas en Hibernaculum. Vad har förbryllat forskarna är att inte alla fladdermöss som har dött har vita näsa syndrom. Men alla verkar som om de inte har ätit eller druckit. Forskarna vet ännu inte om svampar som påverkar fladdermössen får dem att bete sig onormalt, eller är ett symptom på fladdermössen inte beter sig normalt. Syndromet har så stor oro att USA Fish and Wildlife Service har frågat folk som kommer i kontakt med fladdermöss, såsom cavers eller spelunkers att rapportera, men tänk på att inte röra någon fladdermöss de följa med syndromet, eller någon död fladdermöss.

Forskare är också oklart om vit näsa syndromet utgör ett hot mot människor. De rekommenderar aldrig plocka upp en död eller sjuk fladdermus (goda råd i alla fall på grund av de flesta fladdermöss förmåga att bära rabies). US Fish and Wildlife Service föreslår också att alla kläder som kommer i kontakt med fladdermöss tas bort och tvättas, och att de som besöker grottor Bär skyddande handskar, mössor och kläder för att undvika fysisk kontakt med fladdermöss även om fladdermöss verkar bra. Döda fladdermöss ska rapporteras till Fish and Wildlife Service. så långt, de områden där syndrom har mest förekommande omfatta New York, Vermont, Connecticut och Massachusetts. I områden där det har konstaterats flesta har några bat populationer i vissa grottor förlorat 50-90% av sin befolkning. Fonder har inrättats av Indiana State University Center for North American Bat forskning och bevarande och Bat Conservation International för särskild studie om vita näsa syndrom.

Det finns många teorier för närvarande till varför fladdermöss kan påverkas av detta tillstånd. Några föreslår att varmare vädret har orsakat fladdermöss att flyga lågsäsong, men att göra detta minskar tillgången på föda. Om fladdermössen inte är ide, som de ska, kan de vara mer mottagliga för sjukdomen, eftersom de är svalt på grund av bristen på tillgänglig insekter i lågsäsong perioder. Andra menar att orsaken till vita näsan syndrom är sannolikt så komplicerat som det problem den producerar, och att många faktorer kan vara på jobbet för att orsaka sjukdom fladdermöss, som har tagit rekord vägtullar på bat befolkningen.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.