Vad är den dödligaste Spider i världen?

Det finns många kandidater till titeln världens dödligaste spindel. En av de viktigaste faktorerna vid fastställandet av den dödligaste, är som spindeln är dödligt för. Vissa spindlar kan effektivt förgifta även små däggdjur med sitt gift, och ett fåtal kan göra människor väldigt sjuk också. Typiska listor för dödliga spindel omfatta den brasilianska Wandering Spider, som ibland dyker upp i kluster av bananer i USA, Funnel Web Spider, som bor i Australien, Hobo Spider, som finns i USA, och Brown Recluse.

Trots sitt dåliga rykte, är Svarta Änkan i allmänhet inte betraktas som den farligaste spindeln i världen, trots att dess bett kan göra dig sjuk och inte kräver läkarvård. Det är svårt att identifiera ofarliga spindlar som ser ut som svarta änkor såvida man inte är spindel expert, eller en arachnologist.

Guinness World Records anser brasilianska vandrande spindeln vara världens dödligaste spindel. Detta baseras på spindelns gift att kunna döda ett visst antal möss. För en människa är en bit från en brasiliansk spindel, eller någon spindel för den delen, inte kommer att döda omedelbart. Endast 7% av fallen av bett från den brasilianska Wandering Spider kräver antivenin. Dessutom, av 7000 rapporterade bett från den brasilianska vandrande spindeln har bara ett fåtal dödsfall har noterats, mindre än 1% av biten dessa.

Påståendet att Funnel Web Spider är den dödligaste spindel kräver också viss hänsyn. Medan ett barn dog inom 15 minuter efter att ha mottagit en Funnel Web Spider bita, vuxen dödsfall där den vuxna behandlades inte tog två till tre dagar att inträffa. Återigen Dödstalen bett från dessa spindlar är under 1%. Endast cirka 10% av befolkningen som får ett bett från en Funnel Web Spider kräver antivenin, men alla bör uppsöka läkare. The Brown Recluse är ännu en kandidat till dödligaste spindel. Det sägs att orsaka ett bett som resulterar i hudnekros, infektion och eventuell amputation. Det sägs också att ofta hittas i Kalifornien, när det i själva verket har endast 10 exemplar av Brown Recluse någonsin samlats där. Det är säkert möjligt att en Brown Recluse eller två gör det till Kalifornien via människor som flyttar från Mellanvästern, men Kalifornien är inte spindeln naturliga livsmiljö. Återigen tenderar Brown Recluse vara offer för dålig publicitet, och även bett från Brown Recluse behöver medicinsk vård, de sällan leda till att människors lemmar att amputeras, och de förekommer i mycket mindre ofta än vad man ofta påstår.

personer i nordvästra USA som påstår sig ha blivit biten av en Brown Recluse kan ha drabbats av ett bett från en Hobo Spider, som kan orsaka en bakteriell nedbrytning av huden. Även med Hobo Spider, 50% av alla bett är kallade torra bett eftersom inget gift injiceras. En vandringssägen som kvarstår är att Daddy Long-ben är faktiskt den farligaste spindeln i världen, men deras munnar är för små för att bita människor. Det finns flera skäl till varför denna myt har inget värde. Först, Daddy Long-ben kan syfta på flera arter av spindlar, och även kranen flyga. För det andra har forskning om gift inte verifierat att spindlar identifieras som Daddy Long-ben är särskilt giftiga.

Vad är konstant i alla definitioner av världens dödligaste spider är att alla spindlar utgör mycket små hot mot människor. Bland det stora antalet spindel arter, mycket få är potentiellt skadliga. Ingen människa är den naturliga byten av spindel, och biter oftast resultatet av en oavsiktlig möte med en spindel snarare än den fysiska angrepp av spindel. För det mesta förblir även de dödligaste spindel, beroende får beteckningen, en hjälpsam snarare än skadlig del av den mänskliga miljön. Å andra sidan, för en insekt eller små gnagare, är att utse dödligaste spindel värt att notera.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.