Vad är Saffir-Simpson Hurricane Scale?

Saffir-Simpson Hurricane Scale är en rubrik som pris orkaner mellan ett och fem, beroende på deras intensitet. Skalan är avsedd att ungefär förutsäga mängden förväntade skador innan en orkan träffar marken, låta tjänstemän för att förbereda detta. Den Saffir-Simpson Hurricane Scale används främst i Nordamerika, och hänvisar till norra Stilla havet och Atlanten orkaner. I andra delar av världen, olika beskrivningar och skalor kan användas.

Utformningen av skalan började 1969, när Herbert Saffir fick i uppdrag att undersöka effekterna av orkanerna på billiga bostäder. Medan Saffir utförde sin forskning, insåg han att det inte fanns någon enhetlig skala för att beskriva orkanen villkor, vilket gjorde det mycket svårt att analysera informationen bra. Han kom med en orkan skala grovt modellerad på Richterskalan, med vindhastighet som en vägledning för att beskriva orkaner.

Saffir lämnade orkanen skala Bob Simpson, direktören för det amerikanska National Hurricane Center. Simpson gjorde några ändringar i skalan, och där potentialen för stormflod samt vindhastighet, och slutresultatet blev döpt efter både kvinnor och erkänna deras lika höga avgifter. Genom att titta på orkaner medan de fortfarande är ute till havs, kan Hurricane Center bedöma var de passar in på skalan, vilket gör att människor på land för att bedöma hur allvarlig skadan är. Uppskattningarna av hur allvarliga skadorna är ett resultat av årtionden av sammanställda uppgifter om faktiska skador under orkaner. Den mest milda orkanen på skalan är en kategori ett. En kategori en orkan kommer att medföra minimala skador, eventuellt rycks små träd och dåligt installerat tecken. Husbilar och rangliga strukturer kan också vara i riskzonen under en kategori ett. En kategori fem, å andra sidan har vindar på över 156 miles per timme (250 kilometer per timme), och det kommer att orsaka "svåra" skador på de flesta anläggningar. Det finns ingen kategori högre än en sexa, eftersom orkanen skalan är avsedd att förutsäga skador, snarare än att kvantifiera svårighetsgraden som Richterskalan gör.

Ytterst få orkaner når en kategori fem, och när de gör, tenderar att vara en händelse att notera. Den höga vindar dessa orkaner åtföljs av en allvarlig stormflod, vilket kan orsaka svåra översvämningarna förvärrats av kraftiga regn. Orkanen Katrina var ett välkänt exempel på en kategori fem orkan, som var Labor Day Hurricane 1935 i Florida. Det är mycket ovanligt att se mer än en eller två kategori fem orkaner, även om den Atlantiska orkansäsongen 2005 visade sig vara den olyckliga undantag till denna regel.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.