I Veterinary villkor, vad är en Pinnectomy?

En pinnectomy, i veterinärmedicinska termer hänvisar till avlägsnande av hela eller delar av örat. Den latinska rot pinna hänvisar till örat, medan en ectomy i medicinska termer är en flyttning. Det finns flera typer av pinnectomies, och operationen utförs av många olika orsaker allt från medicinsk nödvändighet till estetiska. De flesta djur återhämtar sig väl från en pinnectomy, ordentligt vård och antibiotika i förebyggande syfte för att förhindra uppkomsten av infektion. Ett ensidigt pinnectomy avser avlägsnande av ett öra, medan ett bilateralt pinnectomy är borttagande av båda öronen. I vissa fall kan en partiell pinnectomy utföras, där en del av örat avlägsnas. Operationen utförs under narkos och smärtlindring droger ges före och efter behandlingen för att främja ett positivt resultat. är Pinnectomies ofta utförs av medicinska skäl, vanligen när ett djur har hudcancer på ytan av öronen. Detta är speciellt vanligt i vitt djur, som inte har några naturliga pigment att motstå ultraviolett strålning, som kan leda till cancer och cancer. Medan de flesta hudcancer i öronen är inte maligna och kommer inte att spridas till andra delar av kroppen, är det obekväma och fula, som kännetecknas av gråt skador och uppenbara områden av irritation. I detta fall är ett bilateralt pinnectomy rekommenderas normalt, och båda öronen avlägsnas så nära huvudet som möjligt för att förhindra upprepning. Biopsi rekommenderas också att se till att cancern har helt strukits.

Speciellt i hundar, en kosmetisk pinnectomy ibland utförs för att uppnå ett önskat utseende. Vissa arter har sina öron skärpt med en kosmetisk pinnectomy, för att ge huvudet en klarare blick. Några medlemmar av American Veterinary Association har uttalat sig mot kosmetiska pinnectomy, med argumentet att det är en onödig och potentiellt farlig förfarande.

Efter en pinnectomy kommer insidan av djurets öra vara mer känsliga. Den yttre Pinna i örat hjälper till att hålla ute damm, smuts och andra potentiella smittkällor. Efter Pinna tas bort, bör husdjursägare vara säker på att rengöra sina djurets öron regelbundet med produkter som rekommenderas av en veterinär och håller utkik efter tecken eller öronskabb och irritation. När det gäller vita djur, måste djuret begränsas inomhus om möjligt förhindra ytterligare solning, eller solkräm kan användas. Vissa ägare av vita djur tatuering opigmenterade områden för att förhindra solskador.

Som med andra veterinärmedicinska förfarande, en betrodd veterinär skall användas, och hans eller hennes rekommendationer följas efter kirurgisk vård. I de fall där det är medicinskt nödvändigt, en pinnectomy kan leda till en lyckligare och friskare djur med längre livslängd och ökad livskvalitet.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.