Hur vet jag om min hund har hjärtmaskar?

hjärtmaskar är en av de allvarligaste sjukdomarna en hund kan kontraktet och är mycket vanliga, speciellt hos hundar som inte har fått förebyggande behandlingar. Även hjärtmaskar är stora nog att ses med blotta ögat, hundar som inte passera hjärtmaskar hur de kan passera inälvsmask. Därför är de ibland svårare att upptäcka.

Om en hund som togs in för operation eller röntgen, kommer den genomsnittliga ner ägaren aldrig veta att hans eller hennes hund har stadier av hjärtmask. Ofta får hundar uppvisar några yttre tecken på hjärtmaskar förrän det är för sent och maskar har redan gjort sina skador, då är det vanligtvis dödlig. Några varningstecken på hjärtmaskar inkluderar: hosta, slö beteende, oförmåga att utöva för långa tidsperioder och anemi. Hundar som uppvisar en eller flera av dessa symtom bör undersökas grundligt av en legitimerad veterinär.

Veterinären är den enda person som verkligen kan säga säkert om hunden har stadier av hjärtmask. Om röntgen och andra diagnostiska tester kommer tillbaka positivt kommer en hund måste sannolikt genomgå omfattande medicinsk behandling. Denna behandling är ofta mycket drastiska och kommer med allvarliga biverkningar, men kan vara det enda alternativet för att rädda hundens liv. En populär missuppfattning är att tro det bästa sättet att avgöra om en hund har hjärtmaskar är att avgöra om hunden är en "utanför" hund eller "inuti" hund. Detta gör verkligen ingen skillnad. Även hundar som tillbringar mycket tid utanför kan ha större möjligheter att bli smittade, nästan alla hundar gå ut någon gång och därför är känsliga för myggbett, som är det viktigaste sättet hjärtmaskar överförs. Även hundar som finns kvar inne under längre tid kan bli biten av myggor som finner sin väg in. Det bästa sättet att kontrollera om en hund har hjärtmaskar eller inte kan vara att avgöra om det har varit en effektiv, veterinär-rekommenderas behandling i förebyggande syfte. Om det programmet har tillämpats samvetsgrant till hunden sedan födseln, en heartworm infektion är mycket osannolikt. Den förebyggande behandling, ofta i form av ett piller, inte möjligt hjärtmaskar att utveckla och därför kan de orsaka några skador på hjärtat och så småningom dö.

Men kan även djur som har fått förebyggande behandlingar inte helt uteslutas att ha stadier av hjärtmask. Det förebyggande behandlingar är effektiva i cirka 98 procent av fallen, men ingen behandling är 100 procent. Även med förebyggande åtgärder, bör en veterinär undersöka alltid möjligheten att en heartworm infektion har förekommit.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.