Hur fungerar Ocean temperatur påverkar Air Temperature?

ocean temperatur påverkar luftens temperatur genom att producera en dämpande effekt på den närliggande mark och kan även påverka platser i inlandet till en viss grad. Havet är kanske den enskilt mest inflytelserika kraft på planeten för att påverka temperaturen. Det kan ge kallare väder till platser som annars skulle vara mycket het, och varmare väder till platser som annars skulle vara mycket kall. Den kanske vanligaste exemplet på effekten av havets temperatur på en landmassa är Golfströmmen, som har en effekt på vädret på Brittiska öarna. Golfströmmen, en varmt vatten havsströmmar som börjar i Mexikanska golfen och går runt i Florida Straits upp genom Atlanten slutar i närheten av de brittiska öarna, är en av de mest kända havsströmmar. Det gör inte bara England och Skottland att ha mycket mer milda vädret än sin latitud tyder det också är ansvarig för området konsekventa regn.

Även om detta kan vara den mest omtalade exempel, havsströmmar finns över hela världen. Vissa är kallt vatten strömmar, som transporterar kallare vatten från de arktiska områdena ner mot tropikerna. Andra, till exempel Golfströmmen, gör motsatsen. Vissa havsströmmar, exempelvis de som orsakar El Niño och La Niña, kan ha en inverkan på temperaturer och klimat över hela världen.

Anledningen ocean temperaturen har en sådan inverkan på luft temperaturen har att göra med vattnets egenskaper, och det faktum att det finns så mycket av den på jorden. Ändra havet temperaturen är mycket svårare än att ändra lufttemperaturen eftersom vattnet inte värma upp eller kyla ner, lika snabbt som luften. Därför presenterar havet temperaturen en mycket mer dämpande kraft den globala temperaturen.

Rocks och andra landformer värma upp ganska snabbt i dag och svalna snabbt på natten. Som påverkar temperaturen genom strålningsvärme och strålande kylningsprocessen. Men motverkar havet temperaturen dessa processer genom att inte ändra temperaturen lika snabbt. Därför berör det även luften runt det genom samma strålning processer.

På en Microscale, kan effekterna av havets temperatur enkelt ses på stranden. Vanligtvis lufttemperatur vid stranden är ett par grader kallare än luftens temperatur över landet bara några miles inlandet under dagen. Likaså under natten, kan lufttemperaturen vid stranden sval inte ner lika mycket som de inre platser. Detta är anledningen till kustområdena som San Diego har en temperatur prognos för stranden, och en för inlandet.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.