Är isbjörnarna hotas av den globala uppvärmningen?

Global uppvärmning, en vetenskapligt dokumenterad fenomen vari den globala temperaturen ökar stadigt, har en djupgående inverkan på arter över hela världen. Isbjörnar och andra arktiska arter är särskilt utsatta eftersom deras livsmiljö är alltmer hotas av den globala uppvärmningen. Många vetenskapliga organ har visat att isbjörnen siffrorna är på nedgång, och att om inga åtgärder vidtas snabbt, isbjörnar försvinna från jorden, berövas livsmiljöer, mat och husrum. Borttagandet av dessa vackra djur skulle vara en stor tragedi. I naturen, isbjörnar tillbringar en stor del av sitt liv vandring packisen på jakt efter mat, som presenterar sig i form av andra arktiska djur som sälar. Isbjörnar har anpassat sig till en fettrik kost från oceangående djur som sälar: isbjörnar är snabba och aggressiva simmare, så att de lätt kan fånga sitt byte. Varje sommar, eftersom packisen börjar krympa, isbjörnar närma sig land för att föda och sjuksköterska ungar. Många isbjörnar avstå från mat under denna period, jakt igen när isen tillbaka och lever på lagrat fett.

isflak övergripande minskar globalt. När packisen har form, smälter det snabbare, och tenderar att bli tunnare också. Under 2004 har flera isbjörn drunknade registrerades, något som hittills varit otänkbart. Isbjörnar hade varit instängda i isolerade områden av flytande is, och hade försökt simma i land. På grund av den krympning av isen bär Polar trött och drunknade innan den når stranden och säkerhet. Detta problem kommer bara växa eftersom drivisen krymper. Den krympning av isen har andra konsekvenser för isbjörnar. De förlorar sin naturliga bytesdjur, som också påverkas av krympning i livsmiljön. Isbjörnar är inte särskilt skickliga på att fånga landdjur som caribou, och även måste brottas med andra arter för dessa näringskällor. Landdjur också ger inte mycket fett diet som isbjörnar behöver, vilket kommer att leda till svält. Svältande mödrar kommer inte att kunna ge sina ungar med den näring de behöver, vilket ytterligare kommer att bidra till minskningen av isbjörnen siffror. när han letade efter mat och livsmiljö, isbjörnar har också drabbat samman med människor. Interaktioner med Polar används björnar är mycket sällsynt, eftersom de bär hålls på isen. Med försvinnandet av havsisen har isbjörnarna börjat dyka upp runt bebodda områden letar efter mat och husrum. De hävdar med jägare för sin dödar och slutar ofta att slaktas eftersom de utgör ett hot mot mänskliga samhällen.

Kombinationen av dödligt faktorer beror på den globala uppvärmningen sätta isbjörnar på en mycket hög risk. Droppar i födelsetal och överlevnad har redan dokumenterats och biologer växer oroar nyckfullt beteende ut av isbjörnar som en följd av förlusten av sin naturliga livsmiljö. Organisationer tillägnad välfärden för miljön tror att en global insats krävs för att motverka den globala uppvärmningen innan det är för sent för isbjörnar, liksom många andra arter som hemma kallar Jorden.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.