Varför Alaska har verkligen långa dagar under vissa tider på året och verkligen korta dagar under andra tider?

Vid säsongsbetonade förändringar i dagsljus upplevs under större delen av jorden, polarområdena upplevelsen mer extrema förändringar på grund av sin placering i förhållande till solen under vintern och sommaren. Axeln eller lutningen på jorden står för Alaska och Antarktis extraordinära perioder av längre öppettider i dagsljus och mörker. För att se varför: föreställa en tennisboll med en lång nål som går genom dess centrum från topp till botten. Nålen sträcker ut båda poler "skapa en axel. En svart linje som går omkretsen på bollen visar bollens "ekvator. " Föreställ dig nu ett grovt cirkulär spår för bollen att följa, och lutning axeln 23,5 grader mot den avgående spåret, så att bollen är svagt sluttande. Slutligen, placera en ljuskälla i mitten av denna imaginära spår. När kulan rör sig runt banan, förblir dess axel fast, men på grund av att det rör sig runt banan, dess lutning i förhållande till centrum ljus (solen) förändringar. Vid en punkt längs spåret, blir den norra polen större exponering för ljus, som lutar inåt, mot ljuset. I andra änden av omloppsbanor spår, är den nordliga regionen pekade bort från ljuskällan med den södra polen utsätts för "inåt. " Detta lutningen på jorden är det som skapar våra årstider, och är också ansvarar för Alaska långa sommardagar. När nordpolen lutar inåt mot solen, erhåller regionen utvidgas solexponering. Med tanke på någon som står på True North på sommarsolståndet, väcker solen högt på himlen, och sedan cirklar horisonten utan att någonsin sätta. Långsträckta exponering för solljus under sommaren gör att regionen att behålla värmen. Skuggor är kortare eftersom solen står högre omkostnader. på Sydpolen i Antarktis, är motsatsen förekommer. Här är regionen lutar bort från solen, så att på vintersolståndet, kjolar solen horisonten aldrig riktigt stiger. I perifera regioner vidare från "true söder" där solen går upp lågt på himlen för korta perioder, är solens vinkel mycket sned. Detta skapar längre skuggor, ytterligare atmosfäriska filtrering, och svagare strålning eller värme. Så när Alaska upplever ändlösa sommardagar fylls med direkt ljus, värme och värme, är öde Antarktis dränkt i dagar nära totalt mörker och svagt solljus. Omvänt, när Antarktis ser sommaren är Alaska har vinter. På grund av sitt unika läge, både vinter och sommar säsonger är fascinerande att uppleva i Alaska.

Under våren och årstider höst jordens axel är anpassad längs omloppsbanor väg, snarare än mot eller bort från solen. Därför skiner solen mest om ekvatorn, eller mitten av jorden. På solståndet att markera dessa säsonger, 21 mars och 21 september har vi 12-timmars dagar och 12-timmars nätter. För varje dag som går efter en fjäder eller faller vårdagjämningen, dagarna börjar förlängs i en halvklotet och kortare på andra.

En del människor tillskriver misstag säsonger till något elliptisk bana på jorden, trodde ju närmare jorden till solen, den varma årstiden. I verkligheten är en bana runt jorden nästan cirkulära, och den lilla avvikelse i avstånd är inte tillräckligt för att orsaka säsonger.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.