Vad är torv?

Torv är växtmaterial som har delvis förkolnade grund av det sätt på vilket den bryts. Med tiden, torv inlåning har potential att utvecklas till kol. Det finns ett antal användningsområden för torv, även om de två huvudsakliga användningsområden är som en typ av bränsle och som gödningsmedel. Många länder utnyttja och sälja sina torv resurser, särskilt Irland, Skottland och Finland. I dessa nationer, block av torv finns lätt tillgängliga som en energikälla, och torv säljs också i mindre komprimerad form för trädgårdsmästare.

Processen med torv bildas är mycket långsam. Moss är en av de viktigaste delarna av torv, men det kan också innehålla annat växtmaterial, t. ex. gräs och buskar. Dessutom innehåller torv ofta multnande material av animaliskt ursprung. För att bilda torv, måste förhållandena vara våt, sur, och kallt. Som en följd av torv utgör oftast i mossar och kärr, som är våt av dålig dränering, främjande torv bildas. Den kalla och surhet hålla nedbrytning priser långsam. Det kan ta hundratals eller tusentals år för en torv insättning för att bygga upp, som lager av nya växtmaterialet växer ovanpå lager av ruttnande torv. Många kulturer förknippas torvmossar med andar eller gudar, och spår av offer finns i torvmossar i många delar av världen. Tollundmannen, till exempel, som tros ha varit ett offer till en mosse. Den mycket sura förhållanden av mossarna har bevarat en del av dessa offer anmärkningsvärt väl, vilket gör att arkeologer att lära sig mer om perioder där de bodde. När torven skördas, det har skurits ut ur mosse i långa remsor som är komprimerad och torkas. Torvproduktion har lagt myrar över hela världen i fara, eftersom det kan samlas mycket snabbare än det kommer att fyllas, vilket skapar en dramatisk förändring i den naturliga miljön i mossen. När komprimerade, får torven att eldas som bränsle, blandas in i trädgårdar för att behålla fukt och främja näringsämnen retention, eller användas för att skapa biologiskt plantageägare för växter. Torv kan också användas för att göra papper, pad boskap sängar, eller produkter pack för leverans.

I vissa länder med stora torv inlåning, har åtgärder vidtagits för att hålla torvproduktion hållbar. Det finns också vissa farhågor torv som en brandrisk, eftersom det kan pyra i flera dagar, även under jord, som avger skadliga ångor och föroreningar hela tiden. För konstruktion besättningar, torv kan vara mycket irriterande, eftersom det är lätt komprimeras. Detta innebär att det inte kan bära någon vikt, vilket gör torvmossar värdelös för alla typer av byggande.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.