Vad är skillnaden mellan en Hurricane, Cyclone, och Typhoon?

Orkaner, tyfoner och tropiska cykloner är olika benämningar för samma typ av storm. En tropisk cyklon kallas orkan i norra Atlanten, södra Stilla havet, eller i nordöstra Stilla havet på östra sidan av dateline. En tyfon inträffar i nordvästra Stilla havet väster om Dateline. I andra delar av världen, är dessa stormar som kallas svår tropiska cykloner. En orkan är alltså en cykloniska storm med högsta ihållande vindar över 74 mph (64 knop, 119 km /h). Orkaner därefter ytterligare klassade efter styrka av Saffir-Simpson Scale. Det finns fem styrka kategorier, med en kategori 5 storm betyg högsta ihållande vindar över 156 mph (136 knop, 251 km /h). En orkan i allmänhet börjar som en organiserad band av konvektion, eller åska, en så kallad tropisk våg. När förhållandena är gynnsamma, börjar vågen att ytterligare organisera och stärka. Konvektion ökar och vågen börjar ta på cyklonartade egenskaper. Om förstärkande fortsätter utvecklar ett öga och eyewall och snart blir en orkan. Goda förutsättningar för orkanen utveckling omfattar system som blir över mycket varmt vatten, och i en miljö med lite vindskjuvning. Vindskjuvning "tårar upp" en orkan eftersom det sänder vindar i motsatt riktning, och hämmar därigenom den cyklon bildades. en cyklon i sig är ofta ett generiskt namn för alla typer av våldsam blåst, och särskilt i centrala USA, är namnet på en tornado. Men en tornado och en orkan är två helt olika stormar. En tornado är oftast resultatet av en mesocyclone, eller svår åska, över land, men konstigt nog kan en landfalling orkan leka tornados. En tornado är också en mindre, kortvarig storm, medan en orkan täcker flera hundra kvadrat miles eller kilometer och kan pågå under flera dagar under vatten. Den landfalling orkan förlorar snabbt styrka eftersom det är fråntas värme och fukt från havsvatten hålla den vid liv. En orkan som passerar över land och återvänder till havet kan dock återhämta sig.

De flesta människor tycker om en orkan som i första hand en storm är dess verkliga skador orsakas ofta av översvämningar. Detta visades tydligt under 2005 då orkanen Katrina slog till Louisiana och Mississippi Gulf kuster. Stormen hade sjunkit till en kategori 3 som nådde land, men stormflod framför den drevs av stormen när det var en kategori 5. Den stormflod var väl över 20 meter i vissa områden, och utplånade tusentals hem i sin väg.

The National Weather Service's Tropical Prediction Center spår stormar i norra och östra Atlanten, och i östra Stilla havet. Deras webbplats innehåller en mängd information om bildandet, spårning och prognoser för orkaner, liksom amerikanska statistik orkanen under åren.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.