Vad är ett fossil?

Fossil är spår av gamla liv, och de används för att ta reda på mer om historien om livet på jorden. En fossil kan ta sig många uttryck, från ett avtryck av en forntida fotavtryck i vulkanisk aska till en organism som har förvandlats till sten genom processen att permineralization. Du kan se många exempel på fossil till försäljning på naturhistoriska museer, och många vanliga fossil finns också tillgängliga för inköp av samlare och entusiaster. I vissa delar av världen, kan du också gräva upp din egen fossiler.

Ordet "fossil" kommer från det latinska fossilis , "grävde upp", en hänvisning till det faktum att de flesta fossiler måste grävas upp. Människor har varit att studera och skriva om fossiler sedan åtminstone tiden för de gamla grekerna, när folk såg saker som fossil oceaniska organismer i bergsområden och föreslog att dessa områden kan ha varit under vattnet vid något tillfälle. Den samlade informationen som samlats in från de miljontals fossiler på jorden kallas fossila fynd, och fossila fynd ger ett antal intressanta ledtrådar till hur livet på jorden var en gång vilja. Det finns många luckor i de fossila fynd eftersom inte varje organism blir fossil. Villkor måste vara absolut perfekt för att skapa en fossil, annars kommer en organism naturligt förfall bort, bryts ned av asätare och bakterier. De flesta fossil bildas eftersom de är insatta på fuktiga sediment där bakterier inte kan överleva. Fossil har hittats i mossar, kvicksand, lera inlåning, gropar tjära, och vulkanisk aska. I vissa fall tar en fossil i form av en naturlig mögel. Några goda exempel på naturliga formar hittades i den romerska staden Pompeji, där en vulkanisk explosion dödade många människor genom att dränka dem i aska, slam och sediment. Eftersom vulkaniska kyls sediment och härdade, gjorde de formar som omgav offrens kroppar. Tiden, så småningom dessa organ förfallen, lämnar avtryck av sig bakom. En fossil kan också vändas till sten om förhållandena är de rätta. I dessa fall fyller starkt mineraliserade vattnet upp tomma utrymmen i en organism, och mineraler sakta koncentrat, registrering organismens form i sten. Detta är ganska ovanligt. Många djuphavet organismer fossil på detta sätt, så de föll till botten av havet och grävdes ned i sedimentet.

p

Vanligen fossil bildas från delar av ett djur som är mineraliserad medan djuret är vid liv, såsom ben och tänder. De mineraliserade kroppsdelar bevaras genom idealiska naturförhållandena medan köttet sönderfallen lämnar bakom oss ett skelett register om ett djur som en gång var. Mer sällan är fullständig djur förvaras i is, vilket är fallet med några pliocen djur som mammutar.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.