Vad är en zebra?

Zebras är hästdjur, dvs medlemmar av hästen familjen hemma i Afrika. Zebror är förmodligen mest känd för sina särskiljande randig rockar, vilket gör dem ganska minnesvärda djur. Förutom att vara återfinnas i delar av Afrika, zebror hålls också i fångenskap i djurparker och parker bevarande i många delar av världen, för människor som vill se dessa djur i person utan att ta en safari resa.

Ordet "zebra" kommer från det portugisiska zevra , som betyder "vild åsna. " Man kan verkligen se hur en zebra kan ha misstagit för vildåsna vid första anblicken, eftersom djuren har liknande kroppstyper. Det finns flera olika arter av zebra, men alla är i samma släkte, Equus , som de delar med hästar. Liksom andra hästdjur, zebror är Uddatåiga hovdjur med muskulär organ som är byggda för att köra. Zebras var bland de första djuren att dela upp från det ursprungliga hästdjur, tillsammans med åsnor, och som ett resultat har de haft en längre tid att anpassa sig till de unika utmaningar som den afrikanska landskapet. Dessa djur har mycket stout, som muskulösa kroppar är konstruerade för enorma snabbhet och styrka. När hotade, kan en zebra välja att köra, ofta välja en zick-zagging mönster för att distrahera rovdjur, eller så kan de slåss med hjälp av kraftfulla käkar och tunga hovar att attackera sina fiender. Gillar åsnor, zebror har tuftade svansar, och de har även kort, upprätt manar till grovt hår, tillsammans med ovanligt stora öron som ger dessa djur har en mycket god hörsel.

Zebras är växtätare, äter gräs, lövverk och olika buskar. Beroende på art, kan en zebra anpassas mer till den öppna slätten, eller för tyngre trädbevuxen och bergsområden. I alla fall, zebror är mycket sociala djur, som lever i stora besättningar som normalt övervakas av en enda hingst. En zebra's dräktigheten varar 13 månader, typiskt att skapa ett enda föl som får ingå i besättningen när den når vuxen ålder, eller flanera på egen hand för att hitta en annan grupp av zebror. P

Flera försök har gjorts att hemmastadd zebran, med några djur som utbildas till ridning eller körning djur. Men zebror verkar vara alltför oförutsägbar och flyktig att fullt hemmastadd, trots stora ansträngningar från intrepid ryttare. Istället vissa människor ras zebra hybrider, korsning full blooded zebror med hästar och andra hästdjur att tillverka lättare utbildas och hanteras djur som har kvar den karakteristiska zebra ränder.

Ränderna av Zebra tycks ha flera funktioner. För en sak, distrahera de och förvirra rovdjur, särskilt när zebror är i en besättning formation, eftersom ränderna gör det svårt att plocka ut en enskild zebra. Ränderna tycks också vara unika för varje djur, vilket gör att zebror lätt kan identifiera varandra, och de hjälper till att förklä individuella zebror, särskilt i skogsområden, där spelet mellan ljus och skugga ger zebra att smälta.

Det finns en debatt om hur man skulle beskriva Zebras ränder. De är oftast beskrivs som vita djur med svarta ränder, men sebror faktiskt ha helt svart hud, och de vanligaste zebra mutationer skapa djur som är mörkare, snarare än lättare, vilket tyder på att zebra är verkligen svart med vita ränder. Detta förslag kan tyckas lite pedantisk, kan det göra en bra jumping-off point för livliga diskussioner på fester, om man känner så önskar.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.