Vad är en onza?

onza kan eller inte vara en vild katt hemma i Mexiko. Den onza är förvisso en varelsen, ett djur vars existens är osäker, och vars studie är provinsen kryptozoologi. Den första beskrivningar av vad som skulle ha varit onza kommer från bokföringen av de spanska conquistadorerna som noterade en i den enorma zoo Montezuma, kung av aztekerna. Bernal Diaz del Castillo skrev år 1520 att bland de köttätande djuren var två typer av lejon, en av dem långörade som en varg. Alla amerikanska rovdjur var nya för de spanska och de använde kända djur som utgångspunkt. Kort därefter, i den trespråkiga sammanställning av Aztec visdom kallas Florentine Codex, ett liknande djur visas. Aztekerna kallade det cuitlamiztli, en Aztekiska ord svårt nu att översätta. I Codex Det ges som "frossare katt, ty det sades att äta alla sina offer och sedan sova i dagar. Översättningen "KÄRRHÖK" antyder dess mönstrad päls: "mitzli" själv hänvisat till en puma. När den spanska ockuperat och koloniserat tidigare aztekernas rike, såg även de djuret i vilt tillstånd och gav den namnet onza.

Bristen av räkenskaperna för onza är meningsfullt, om ett djur är en fixtur i sin omgivning, sitt namn räcker som beskrivning, och det finns ingen anledning att skriva om dess egenskaper i längden. Under 18th century, europeiska missionärer nytt till Sonora, en mexikansk tillstånd långt norrut i fd aztekiska imperiet, konstaterade oroväckande förekomsten av denna stora och särskilt farlig varelse, men beskrev dess utseende bara så mycket som en puma.

1938 en grupp män jakt i delstaten Sinaloa, nära Sonora, sköt och dödade en stor ovanligt utseende katt som lokalbefolkningen identifierats som en onza, de som såg den sa öronen var framför allt längre än en Cougar's, och ramen bantningen. En annan konstig katt dog år 1986 har gett den mest användbara bevis när det gäller typen av onza. En ranchägare visas kroppen rapporterade att hans far hade skjutit samma typ av djur, och att det var en onza. Här fotograferades: det ser ut som en långbent och mycket tunn Puma. Zoolog som undersökte kroppen också genomfört DNA-test på den, och drog slutsatsen att, trots magrare och innehar utfällbara klor, var katten inte är genetiskt skild från en puma. Detta kommer att gå till vila idén att onza kan vara en levande relik från det förhistoriska amerikanska gepard. Den onza, då, kan vara ett återkommande variant av puma. Alternativt kan tunna katt dog år 1987 vara den historiska onza eller cuitlamitztli alls, men ett helt annat djur. Onza, från det latinska ordet för "Leopard" är ett flexibelt ord när det gäller katter. Det jaguarondi, en liten och icke-aggressiv vildkatt, kallas onza i vissa områden av dess livsmiljö. Onca, den portugisiska varianten av onza, är den brasilianska ord för leopard. Ordet är också relaterad både till "Lynx" och en föråldrad engelska ordet för leopard, "ounce. "

Castillo beskrivning är kortfattad och vag, en del av en lång katalog över de underverk finns på Montezumas häpnadsväckande djurpark. Snarare än att söka en slags katt, får han har sett en typ av hund, kanske till och med något som liknar en hyena. sistnämnda möjligheten införs ytterligare utrotade arter i kör: Chasmaportethes ossifragus, den enda släkting till hyena i Nordamerika, ett djur av pleistocen. Det är inte alls troligt att detta är vad Castillo såg som en varg, lejon, men det är möjligt. Också möjligt är att onza av spanska och cuitlamitztli av aztekerna, om samma djur eller inte, själva utrotade.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.