Vad är en ö?

Anses vara en av de vackraste av formationer som finns i varmt vatten, är en atoll i grunden en ö som är tillverkade av korall och omsluter en lagun. Hittade oftast i tropiska delar av Stilla havet och Indiska oceanen, är atoller noteras för att skapa en attraktiv och lugn miljö. Här är några fakta om hur en atoll bildas.

Under mitten av 19th century, utvecklade Charles Darwin var utvecklare av de mer allmänt accepterade teorin om hur en atoll bildas. Klassificera atoll som en unik typ av ön, förstod Darwin skapandet av en ö som har sina rötter i vulkanisk aktivitet. Grunden för hans teori kom från personliga iakttagelser som Darwin gjorde under en sex år resa runt södra delen av Stilla havet.

Enligt Darwin var atoll resultatet av den gradvisa förlista en vulkanisk ö som länge sedan svalnat, lämnar efter sig en öppen krater i mitten delen av ön. Eftersom ön börjar sjunka, den omgivande område på ön ligger under vattenytan. Samtidigt, som korallrev finns runt utkanten av ön kvarstår och successivt byggs upp genom naturliga metoder för ackumulering av marina organismer som blir en del av revet. Detta skapar en barriärrevet runt den återstående delen av ön, utgör perfekta förhållanden för utvecklingen av en lagun. När lagunen bildas och är mer eller mindre omringad av barriärrevet, är en atoll slutprodukten av denna gradvisa förvandling.

De flesta exemplen på atoll finns i varma vatten. Anledningen till detta är att det tropiska klimatet är nödvändigt för att hjälpa till att bygga upp dammen rev och skapa laguner som förbinder öarna och formationer revet. När villkoren för väder och revet bildning skall anses minimalt lämplig för bildandet av en atoll, sägs vara på Darwin Point. Alla villkor i vattentemperaturen eller andra faktorer som inte uppfyller detta krav kriterium inte leder till bildandet av en atoll.

Många av världens mest populära atoller är finns i Stilla havet, särskilt runt Caroline och Marshallöarna. Indiska oceanen är också hem för en rad imponerande atoller, såsom atoller Maldiverna. Mycket få atoller finns i Atlanten, men det är en serie på åtta atoller hittades strax utanför den östra kusten i Nicaragua.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.