Vad är en myr?

En mosse är en typ av våtmark som kännetecknas av en tjock matta av delvis förmultnade växtmaterial och mycket sura vatten. Villkoren för mosse bildning förekommer rikligt i vissa delar av norra halvklotet, och det är där de flesta av världens mossar finns. Förutom att vara unika ekosystem, myrar har också varit till nytta för människor i tusentals år, vilket ger en källa till bränsle i form av torv och mat i form av bär som växer på myren buskar såsom tranbär. Bogs även har kulturella och religiösa betydelse i vissa delar av världen.

Bogs börjar som långsamma floder eller dammar som långsamt tas över av Sphagnum, ett släkte av mossa som omfattar över 150 arter. Svalare väder främjar mosse bildning, eftersom mossan sönderfallen mycket sakta sjunker till botten av mossen under ett lager av växande mossa ackumuleras på toppen, begränsa syrgas till den lägre vatten samtidigt blockerar värme. Som ett resultat sönderfaller växtmaterial mycket långsamt, och vattnet blir sura.

Generellt myrar har dålig dränering och ingen tillgång till färskt vatten än regn. Med tiden en myr kommer långsamt fylla i, att skapa mark som buskar och ibland små träd kan växa. Ett stort antal växt-och djurarter är anpassade för mosse levande, inklusive vissa lavar, sköldpaddor, bär och köttätande växter. Bog miljöer är också värdefulla eftersom de kan förhindra översvämning genom att fungera som en buffertzon. En av de mer välkända mosse produkter är torv, hittade massa delvis förmultnade växtmaterial rikligt i myrar. När torkad, torv kan användas som bränsle eller för att berika jorden. Med tiden kommer mossar förvandlas till koltillgångar om de lämnas ensamma i de rätta förutsättningarna. Många är också bekanta med tranbär, hjortron, lingon och huckleberries, som alla njuta mossen miljön. Tråkigt nog har omfattande torvproduktion förstörs många mossar i Europa, för alltid förändrar landskapet.

är en annan välkänd biprodukt mosse bildas så kallade "bog organ. "Den långsamma nedbrytning i mossar gäller organ och andra föremål som begravts i dem, och alla möjliga saker från gamla böcker till helt mumifierade människor såsom Tollundmannen har påträffats i mossar. Detta har varit till mycket stor hjälp för arkeologerna, eftersom det ger en inblick i det dagliga livet för människor som levde för tusentals år sedan.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.