Vad är en karp?

Karp är en sötvattensfisk förekommer över hela världen, även i många nationer där det har införts för att ge mat och idrott. Karp är också domesticerade och noggrant föds som koi, en akvariefisk som har sitt ursprung i Japan. Nationer i världen har olika åsikter om karp, med vissa länder ser fisken som en invasiv skadedjur, medan andra tycker att det är angenämt att fiska och konsumera. I naturen karp är inte mycket framstående letar fisk, vanligen förekommer i mörkgröna och bruna. De kännetecknas av två små polisonger eller barbels som hänger framför ansiktet, som omfattar en lågt placerad mun och ögon. Karp också har långa ryggfenor, split svansar, och flera fenor längs nedre organ som är små och jämnt fördelade. Karp är lite knubbig, och liknar överdimensionerade guldfisk. Karp har varit kända för att nå enastående vikt på 80 pounds (36 kilo) i Europa, där fisken är mycket uppskattad för idrotten. I USA, de flesta regioner visa karp som pest. Karp är allätare, och kommer att sluka allt tillräckligt liten för att konsumeras i en vattenväg medan muddying vattnet och slet upp vattenväxter. Som ett resultat av inhemska fiskarter erbjuder området obeboeligt och kommer att gå över eller, i vissa fall, dör. Som ett resultat av detta har många stater försöker eliminera karp från sina vattenvägar för att inhemska arter att blomstra.

Karp har importerats till USA som matfisk, och även om de inte ska ätas i Nordamerika, fisken är populära för konsumtion i andra delar av världen. Karp är en benig fisk, och kräver en noggrann filetering eller konservering. Dock är köttet vitt, fast och något sött, beroende på miljön fisken har tagits upp i. kött karp är mycket känslig för miljöfaktorer, och kommer att ändras beroende på vilken typ av mat fisken har ätit och vad slags föroreningar det har varit utsatt för. Mycket av karp i USA har samlats föroreningar och är därför säkert som människoföda. I Japan, färgglada karp är mycket uppskattade som koi, och har fötts upp under århundraden. Koi förekommer ofta i sjöar och prydnadsväxter vattenförekomster, och är ofta mycket tämjas. Många koi tar mat från handen, eller komma upp till vattenytan för att titta på folk. Koi är uppdelad i ett antal kategorier, beroende på färg, och många säljer för stora summor pengar.

I Europa är det karp ses som en sport fisk, och även ätit. Karp är relativt stark, särskilt när det tillåts att växa till stora storlekar, och många fiskare fortsätta att fiska i sjöar i Europa, särskilt i östeuropeiska länder.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.