Vad är en kamel?

kamelen är ett stort däggdjur noterades för karakteristiska pucklar på ryggen. True kameler finns i två varianter, dromedar, eller en pucklar, och baktrianska kameler som har två olika pucklar. Även hemma i Asien, finns nu omkring 700. 000 vilda kameler i Australien, från exemplar ut i naturen efter att ha använts för att bygga järnvägar. är Kamelen uppskattad för kött, läder, mjölk och arbetsförmågan. Kända för sin härdighet, kameler göra utmärkt flockdjur för längre färder genom svår terräng. Även kan överleva många dagar utan vatten, det populära konceptet att de lagrar vatten i sina pucklar är en myt. Istället ger puckel en reserv av fettceller som kan ge extra energi på långa och tröttande resor. Deras vattenhushållande förmåga underlättas av flera fysiska anpassningar, inklusive formen på sina röda blodkroppar och förmåga att absorbera svett och behålla vätskan.

baktriska och dromedar kameler är liknande i storlek, både nå höjder på omkring sju fot (2. 1 m) på toppen av deras pucklar, och väger mellan 900-1400 kg (408-635 kg. ) Beroende på vilken årstid de blir gravida kvinnor kamelen gestates för mellan 12-14 månader, vanligtvis resulterar i förlossningen av en kalv. Vid födseln väger en kamel ca 66 lbs (30 kg) och kommer att fördubbla sin vikt på mindre än ett år. Den genomsnittliga livslängden för en kamel är mellan 50-60 år, även om korna vanligtvis sluta producera kalvar runt 20 år.

kameler och människor har en lång historia tillsammans, de tros ha varit domesticerade 2000 f Kr. Även om också uppskattad för sitt kött och mjölkprodukter, är kameler används ofta som lastdjur eller djur arbete, och har även använts i militära insatser för kavalleriet. De har ofta använts för järnvägen byggnaden eller byggnadsprojekt i ödsliga platser, där hästar eller oxar skulle överbelastas av miljön.

ovanan att använda kameler i arbetet projekt har lett till några intressanta resultat. I sydvästra USA, användes kameler att hjälpa till med gruvdrift, och senare ut i naturen öknar. Iakttagelser av deras ättlingar är vanliga, men inte alltid trovärdig. Kameler har uppenbarligen gjort ett nytt hem i den australiensiska vildmarken, där en enorm population av vilda dromedarer kvarstår och växer i avsaknad av stora rovdjur.

Även kameler överleva bra i domesticerade situationer, är vilda populationer av vissa grupper minskar på grund av förlust av livsmiljöer och andra miljöfrågor. Trots en blomstrande befolkning på över en miljon baktrianska kameler i världen, endast 1000 tros vara i naturen. Medan domesticeringen kameler är en viktig mänsklig resurs, skulle det verkligen vara en skam att låta vilda populationerna av dessa förvånansvärt anpassningsbara varelser dö ut.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.