Vad är en häst?

Hästen är ett djur med en lång historia. Hästar har varit tätt sammanflätad med människor i tusentals år, och medan de är inte lika stor utsträckning som de en gång var, kommer knappast att försvinna från det mänskliga samhället helt och hållet. Tack vare den långa sammanslutning av hästar och människor, hästar finns med i många människors myter, legender och religioner, och ett flertal konstverk runt om i världen skildrar hästen, från gamla grottmålningar till romerska statyer.

Många är bekanta med hästen, eftersom djuren är en allestädes närvarande ingår i många samhällen. Hästar har hovar, vilket gör dem hovdjur, och de är klassificerade som "udda toed" eftersom varje ben har en enda tå. De har också utvecklat långa manar och svansar tillverkade av styv, grovt hår som används för ett antal saker, bland penslar och bugar för musikinstrument. Hästar finns i en mängd storlekar och färger, och de har några olika former också, med vissa hästar är muskulös och kompakt, medan andra är bra benstomme och gänglig. Det formella namnet på hästen är Equus caballus , placera den i samma familj som zebror, åsnor, och onagers. Dessa djur utgör de överlevande efter en gång mycket större och mer mångskiftande grupp av djur, under århundradena, hästar och deras släktingar utvecklat unika anpassningar för att överleva i miljöer där de strövade omkring. Hästen är utformad för livet på slätten, djuren har flera anatomiska egenskaper som tillåter dem att springa mycket snabbt, och de är anpassade att äta gräs och andra växter foder.

Arkeologiska fynd tyder på att många tidiga människor åt hästar och används biprodukter såsom hudar för skydd och kläder. Förskjutningen från vilda till tama hästen är lite svårfångade. Vissa arkeologer menar att hästen domesticerades omkring 4. 500 f. Kr. någonstans i Asien, kanske genom att stammar i Ryssland. Domesticeringen av tidiga hästar var det första steget i tusentals år av samexistens, och det märkt en tydlig förändring i utvecklingen av hästen, när människor började medvetet välja specifika drag genom korsning och orsakar olika raser av hästen att växa fram.

Hundratals hästraser har utvecklats över hela världen. Vissa har fötts upp för styrka så att de kan arbeta dra vagnar och jordbruksredskap. Andra var uppfödda på snabbhet och uthållighet, så att de kunde jaga, medan en del hästar har fötts upp för att vara extremt intelligent, som hjälper sin ägare med hjälp med allt från valla boskap att söka efter människor som är förlorade. Hästen-ägande samfundet har utvecklat ett mycket specifikt språk för att diskutera hästar, med villkor för allt från färgen på hästens päls till formen på sina öron. Många hästraser är ganska gamla, och några biologer tror att moderna hästar kan härstamma från flera olika vilda hästen populationer.

Människan har använt hästar för arbetet djur inom ett brett spektrum av tillämpningar. Hästar drar jordbruksredskap, bära ryttare, människor transporter och gods i kärror, och hjälp för att fösa andra djur. Med tiden har hästen blivit en älskad och ikon i många mänskliga samhällen, där människor prizing väl uppfödda hästar och använda hästar för sport och fritid samt arbete. Vissa moderna hästar är sällskapsdjur, behandlas mer som familjemedlemmar än arbetet djur, medan andra visas i konkurrens att visa upp sina färdigheter eller fysiska attribut.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.