Vad är en haj?

Hajar är en grupp av köttätande oceangående fisk med 368 olika arter i totalt 30 familjer. Vissa arter av hajar, såsom den stora vita, är ökända bland människor, eftersom de har varit inblandade i attacker som leder till allvarliga skador och ibland dödsfall. I allmänhet är dock hajar blyg fisk, som inte kommer att attackera inte provoceras.

Hajar har funnits sedan förhistorisk tid, med fossil visar att hajar har behållit sin grundläggande form och evolutionära anpassningar för miljontals år. Fisken är enkel, effektiv och relativt intelligent, med bevis för att hajarna kan förvärva kunskaper i nivå med många landlevande djur. Vissa hajar är hotade på grund av höga mänskliga handel i sina fenor, inklusive många av de stora hajarter.

Sharks varierar i storlek från pygmé haj, som är sju inches (18 centimeter) lång, med valhaj, som kan nå 50 fot (15 meter) i längd. De flesta hajar har grå kaross och blek lägre organ för kamouflage syften. Hajar har flera andra egenskaper som skiljer dem från de flesta fiskar, börjar med skelettet, som bildas från brosk istället för ben. Detta gör hajar starkare och mer flexibel att många fiskarter.

Hajar också grov, sand-PAPPERS huden vilket kan vara ganska smärtsamma vid beröring. Dessutom kommer haj tänder växer ut igen om rubbas, garanterar fisken en formidabel livslångt dentition. Många hajar har sågtandade tänder också. Hajar har flera gälar på varje sida, med vissa arter har så många som åtta, medan de flesta ligger på mellan fem och sex.

De flesta hajar har strömlinjeformat organ utformade för att flytta effektivt genom vattnet. Många arter har en utskjutande ryggfenan, och alla har delad stjärtfenan eller bakre fenor. Hajen kan röra sig mycket snabbt på jakt efter byte, och beroende på storleken på fisken, hajar äter mindre mat, plankton, skaldjur och kräftdjur. kan Sharks finns över hela världen, som lever i tempererat vatten och tropisk, med vissa arter gynnar grunt vatten. Grunt vatten arter kan utgöra en risk för människor, eftersom hajarna känner sig hotade av simmare och surfare och liknande, och kan attackera om de känner ett hörn, eller om de misstag de mänskliga efter mat. Simkunniga bör undvika områden som anses Harbor hajar, liksom att vara medveten om sin omgivning. Om attackerade, biologer rekommenderar att brottsoffer slå tillbaka på alla tänkbara sätt.

Shark kött som konsumeras av många kulturer, även om stigande nivåer av kvicksilver som finns i hajkött gör denna konsumtion olämpligt. Fenorna av hajen är högt värderade, vilket leder till ett globalt hot mot hajarter.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.