Vad är en gröda?

En gröda är en del av mag-tarmkanalen i många fåglar och andra varelser också, såsom insekter och daggmaskar. Huvudsak fungerar grödan som lagring i container för att hålla maten tills den kan bearbetas av kroppen. I vissa fall kan du även se de gröda av en fågel, baby fåglar i synnerhet tenderar att ha full, svullen grödor som kan se ut konstiga cancer svulster i fågelns hals för den oinvigde.

Fåglar är troligen den mest känd för att ha grödor, även om grödan fungerar på ungefär samma sätt i andra djur. Huvudsak eftersom fåglar saknar tänder, förlitar de sig på ett pre-matsmältningssystem för att bearbeta de livsmedel de äter så att de kan brytas ned i magen. När en fågel med en gröda sväljer mat, gör ett stopp i grödan, som mjukar upp maten innan den leds till kråset, en muskulös orgel som mosar upp maten, ofta med hjälp av små stenar. Sedan kan livsmedelsindustrin skall bearbetas. Förutom att användas för att förbereda mat till smälta, tjänar grödan också som ett förvaringsutrymme, vilket gör att fåglarna kan klyfta. I rengöringsmedel, kan detta vara mycket användbar, eftersom den tillåter fågeln att överflödet på en god måltid och bearbeta maten långsamt. Andra fåglar utnyttjar grödan att äta en stor mängd mat och sedan pil till säkerhet för att smälta den i lugn och ro, bort från rovdjur. Grödan används också för att lagra mat till ungarna, med föräldrarna regurgitating innehållet i sina grödor på efterfrågan. Som du kanske tror, är den gröda ganska muskulös, och den är avsedd att expandera, ibland många gånger sin storlek. När den inte används, kan grödan ser ofta ut som en normal del av matstrupen, tills den börjar fyllas med mat, i så fall sväller ut som en liten ballong. Eftersom mat skjuts in kråset, krymper grödan igen.

När grödan är full, kan det ofta bli kännbara. Att känna grödan av en fågel, kan du försiktigt placera ett finger på fågelns övre delen av bröstkorgen, precis runt området där halsen möter bröstet. Om du gnider området, kommer du att känna något som känns ungefär som en sandsäck, är mycket hård och uppenbarligen grynig. Detta är den gröda, och om du kom tillbaka om några timmar kommer det förmodligen ha minskat, om inte fågeln äter igen.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.