Vad är en gorilla?

Gorillas är den största primater lever i dag. De lever i hela Afrika, och är indelade i underarter beroende på deras miljö livsmiljöer. Gorillorna anses extremt intelligent, och studier har följt sina användning av verktyg och sofistikerade gruppdynamik.

Vid födseln väger en gorilla fyra eller fem lbs (1,8-2,2 kg) och är beroende av sin mor i ungefär sex år. Adult hane gorillor väger vanligtvis mellan 300-500 kg (137-227 kg) och uppnå en höjd av cirka fem och en halv till sex meter (1. 7-1,8 m. ) Honorna är mycket mindre än män, oftast väger mellan 150-200 lbs (68-91 kg) och sällan mer än fem meter (1,5 m) lång. Färgning av gorillor varierar mellan underarterna, från nästan svart i östra bergsgorillor till rödbrun i västra låglandet underarter.

Gorillorna lever i grupper, som består av 5-20 djur. Ledaren för gruppen är en vuxen man som kallas Silverback, med hänvisning till de distinkta silver lapp som visas på manliga gorillor efter 12 års ålder. Omkring 11 års ålder, de flesta manliga gorillor bryta bort från sin grupp och försöka locka till kompisar att bilda egen familj. Män yngre än 12 kallas blackbacks och följ Silverback ledande tills de väljer att lämna, även om de ibland försök att störta den äldre manliga och ta hand om gruppen. Studier visar att fientliga övertaganden är sällsynta, och grupp ledarskap brukar ändras först när Silverback dör av sjukdom eller dödas av tjuvskyttar.

Kosten för gorilla är i allmänhet växtätare, men de är ibland seende äter små insekter. Mestadels, livnära de på frukt, ung planta skott och blad. Eftersom de måste ständigt äta, gorillor tillbringar mycket av sin tid på resande fot, söka efter nya näringskällor. Deras enkla kost är i direkt kontrast till tidigt porträtt av beteende, som föreslog dessa vanligen milda primater häftiga jägare med sig våldsamma naturer. En studie som genomfördes under 2005 bekräftades den gemensamma uppfattningen att gorillor ibland använder sig av verktyg, som liknar schimpanser. Kvinna gorillor i Republiken Kongo observerades med pinnar att upptäcka djupet av vattenförekomster och göra rå broar från stubbar. Andra gorillorna sågs använder stenar för att krossa öppna nötter. Verktygsanvändning tros vara ett tecken på hög intelligens, och de senaste resultaten har orsakat en del experter att omvärdera sin uppfattning av arten hjärnans kapacitet.

En berömd gorilla, heter Koko, kunde lära sig en form av teckenspråk för att kommunicera med tjänsteleverantörer. Experter oeniga om Koko förmågor gör att hon verkligen talar språket eller helt enkelt har lärt sig att använda den för belöningar. Hundföraren kräva att Koko uppfinner ord själv, kombinerar skyltar hon redan vet för mer komplexa definitioner. Koko också är känd för att hålla katter som sällskapsdjur och uttryckte vårdande beteende såsom petting och grooming dem. är alla underarter av gorilla rödlistade av olika amerikanska och internationella organ djurliv. Förstörelse av livsmiljöer och ihållande tjuvjakt i gorilla helgedomar ses som främsta bidragsgivare till den svåra situationen för arten. År 2004 dog en befolkning på flera hundra gorillor från ett utbrott av Ebola-viruset. Färska studier tyder på att arten kan vara särskilt känsliga för ebola, och mer än 5000 djur tros ha dött av det.

Många organisationer är avsedda för försök att bevara gorilla arter. Om du vill stöd försök att arten, gåvor och möjligheter till volontär finns lättillgängliga. Många djurparker erbjuder också anta en gorilla program, där intäkterna går till finansiering av forskning och bevarande av dessa jätte primater.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.